Årets gang - BondelivHusdyr & nytteplanterMellemtrinUdskoling

Tøj på kroppen – uld og hør

Det var særligt kvinderne i de gamle bondesamfund, der tog ansvar for opgaverne med at forarbejde uld og hør og fremstille tøj både til hverdag og fest. Mændenes opgaver var knyttet til de tidligste processer i forarbejdningen som ofte krævede styrke og flere hænder.

Både forarbejdningen af uld og hør har lange arbejdsprocesser; ulden klippes af de nyvaskede får, ulden sorteres, kartes, spindes og er klar til vævning eller strikkearbejder. Hørren på marken ruskes og rødnes inden hørfibrene kan blive tilgængelige. Arbejdet fra hørstængel til blødt spindehør består af mange processer, som kræver tålmodighed og håndelag.

Museets udstillinger

Alderssvarende dialogbaseret rundvisning med fortællinger i udstillingerne.

I fokus er bondens selvforsyning og husflid med opdeling af mandens og kvindens opgaver.

 

Aktivitet

Eleverne opdeles i mindre grupper.

Der arbejdes med råuld som kartes og spindes og med hør der skal brydes, skættes og hegles.

I forbindelse med forarbejdningen af råmaterialerne lægger vi vægt på de håndværksmæssige færdigheder – øvelse gør mester. Vi sammenligner vores egne produktioner med eksempler på historisk beklædning og det tøj eleverne selv har på. Vi præsenterer også eleverne for nogle teoretiske opgaver som drejer sig om energi- og ressourceforbrug ved fremstillingen af tekstiler, og perspektiverer herved datidens bæredygtige måde at bruge ressourcerne på til de udfordringer der eksisterer i den nutidige tøjproduktion.

Varighed: 4 timer – Pris: 1.200 DKK

Udarbejdes senere.