Gourmetmiddage

Nu bliver der mulighed for at afprøve en helt ny og anderledes kulturel sanse- og vidensoplevelse. For nu kan man opleve de eksklusive gourmetmiddage ’Til bords med’, hvor historien og maden i fællesskab vil beruse sanserne.

Overalt omkring os er historiens mægtige vingesus. Det gør sig også gældende i køkkenet, hvor både opskrifter, råvarer og inventar har spillet en stor rolle for de muligheder, der var, når man skulle lave et lækkert måltid til sine gæster.

Denne del af historien ønsker Den Gamle Stald og Det Grønne Museum nu i fællesskab at formidle, og man er derfor gået sammen om at kreere seks lækre gourmetmiddage, som hver i sig vil være en sanse- og historisk oplevelse.

For gæsterne vil via oplæg, præsentationer og, ikke mindst, indtryk til smags- og duftesanserne blive præsenteret for en kulinarisk aften ud over det sædvanlige seks gange i løbet af de næste 18 måneder.

Madhistorie fyldt med lækkerbiskner og kendte personligheder

Museumsinspektør og madhistoriker Bettina Buhl fra Det Grønne Museum har sammensat menuerne, og til det første arrangement venter der en 4 retters historisk forkælelse, hvor man som gæst kommer til bords med H.C. Andersen.

H.C. Andersen (1805-1875) holdt af mad og drikke. Ofte berettes om gode og mindre gode middage i hans breve og dagbøger. I flere af hans eventyr nævnes desuden konkrete serveringer, såvel hos ”høj” som hos ”lav” i 1800-tallets danske samfund.

Bettina Buhl vil tage deltagerne tilbage til H. C. Andersens tid. Vi får serveret flere af de retter, som vi ved, den berømte digter har nydt. Vi skal møde digteren i hans fødeby Odense, og følge hans besøg blandt landets elite i storbyer og på flere berømte herregårde. Undervejs læses udvalgte relevante brudstykker op af de tekster, hvor hr. Andersen har skrevet om mad og måltider.

Men også det kompetente personale ved Den Gamle Stald har fået indflydelse på retterne, og de glæder sig meget til de kommende arrangementer, og muligheden for at tage de historiske retter og råvarer, og gøre dem moderne og tidssvarende. Men selvfølgelig stadig med den største respekt for den historiske kontekst, som hele arrangementet oser af.

”For os som kokke er det en fantastisk ting at være med til at formidle historien. Vi vil tage de historiske retter og nyfortolke dem, så de passer ind i vores moderne samfund. Baseret på Bettina Buhls fortællinger og fortolkninger, så har vi taget det historiske, det traditionelle og det gamle, og formet det til Den Gamle Stalds svar på disse retters moderne og nutidige gourmet”, fortæller restauratør Kim Thygesen.

Også madhistoriker Bettina Buhl fra Det Grønne Museum glæder sig til disse historiske sanseoplevelser og formidlinger.

”Oplevelsen skal være unik, og derfor er serveringerne nøje udvalgte. De 4 serveringer med tilhørende ingredienser rummer spændende kulturhistorie – vi kommer omkring nogle af de store danske personligheder; og lærer mere omkring dem og ikke mindst deres forhold til datidens mad og råvarer. Jeg glæder mig over samarbejdet med kokkene i Den gamle Stald, og jeg vil gøre mit til, at kombinationen af dansk madhistorie og dansk gastronomi giver gæsterne en herlig aften”, forklarer Bettina Buhl.

 

Her nedenfor kan du se hvilke aftener, man kan melde sig til de historiske gourmetmiddage, og hvad temaet er for hver enkelt aften.

For at deltage skal der bestilles bord ved Den Gamle Stald

 

Gourmetmiddag – De fire årstider – Vinterens madtraditioner:
Den gamle Stald og Det grønne Museum inviterer til en anderledes og unik smagsoplevelse. Serveringerne er nøje udvalgte og har dybe rødder i vores historie.
Vi tager udgangspunkt i vinterens madtraditioner og vinterens sæsonkøkken. Aftenens menu indeholder 5 serveringer og ingredienserne vi skal smage på må siges at indeholde spændende og overraskende historier.
Museumsinspektør og madhistoriker Bettina Buhl, Det grønne Museum har sammensat menuen, og hun vil i løbet af aftenen knytte spændende kulturhistoriske fortællinger til hver servering.
Personalet i Den gamle Stald har valgt at lade sig udfordre. ”For os som kokke er det en fantastisk ting at kunne være med til at formidle historien. Vi vil tage de historiske retter og nyfortolke så det passer til det vi har i dag. 

Kombinationen af madhistoriker Bettina Buhls fortællinger og fortolkningerne på en tallerken bliver meget spændende. Så vi tager det historiske, det traditionelle, det gamle og formere om til vores svar på nutidigt gourmet”.
Tidspunkt: Fredag den 24. februar, klokken 18.00
Sted: Den Gamle Stald, Randersvej 4, 8963 Auning
Tilmelding: Søndag d. 19. februar
Pris: 595,-

Historisk Middag: Til bords med H.C. Andersen – Mad fra dagbøger, breve og eventyr
H. C. Andersen (1805-1875) holdt af mad og drikke. Ofte berettes om gode og mindre gode middage i hans breve og dagbøger. I flere af hans eventyr nævnes desuden konkrete serveringer, såvel hos ”høj” som hos ”lav” i 1800-tallets danske samfund. Museumsinspektør Bettina Buhl, Det Grønne Museum, vil tage deltagerne tilbage til H. C. Andersens tid. Vi får serveret flere typer af de måltider, som vi ved den berømte digter har nydt. Vi skal møde digteren i hans fødeby Odense, og følge hans besøg blandt landets elite i storbyer og på flere berømte herregårde. Undervejs læses udvalgte relevante brudstykker op af de tekster, hvor hr. Andersen har skrevet om mad og måltider.
Tidspunkt: Fredag den 28. april, klokken 18.00
Sted: Den Gamle Stald, Randersvej 4, 8963 Auning
Tilmelding: 23. april 2023.
Pris: 695,-

Historisk Middag: Til bords med Emma Gad – Mad fra tiden, krydret med regler om bordskik
De fleste har hørt om Emma Gad (1852- 1921). Emmarenze Henriette Margrethe Gad, født Halkier, udgav i 1918 ’Takt og Tone – om omgang med mennesker’. Bogen var en såkaldt etikettebog??, hvori der bl.a. kunne læses om tidens korrekte bordskik: ”Hvis De er forsynet med en ganske udmærket appetit, skal De helst forinden have spist ved de hjemlige kødgryder inden De går i selskab”. Emma Gads samtid repræsenterer det borgerlige fine køkken, hvor råvarerne blev tilberedt på støbejernskomfur, og serveret på fine porcelænstallerkner. Museumsinspektør Bettina Buhl vil indføre gæsterne i den særlige ”bordskiksdisciplin”, krydret med fortællinger om borddækning og om, hvorledes man holder et propert hjem. Vi skal spise som 1800-tallets bedre borgerskab – inspirationen til serveringer er hentet fra tidens kogebøger. Undervejs, og mens vi spiser, vil der være oplæsning fra Emma Gads ”Takt og Tone”.
Tidspunkt: Fredag den 26. maj, klokken 18.00
Sted: Den Gamle Stald, Randersvej 4, 8963 Auning
Tilmelding: 21. maj 2023.
Pris: 695,-

Historisk Middag: Til bords med Vilhelmine Borre – og de første vegetar kogebøger
Bliv klogere på landets første officielle vegetarer. Vi lover det bliver underholdende – for hvad vil det egentlig sige at være vegetar? Det kan man blive klogere på i landets første vegetarkogebog, forfattet af Vilhelmine Borre i 1893. Hun skriver om vegetarisk levevis, som langt fra handlede om fravalg af kød. Museumsinspektør Bettina Buhl vil fortælle om den sene 1800-tals madkultur – og om datidens helt nye trend: Vegetarisme. Aftenens serveringer er uden brug af kød, idet vi har kigget i de første vegetarkogebøger, og hentet herlige og velsmagende opskrifter fra slutningen af 1800-tallet og de første år af 1900-tallet. Vi lover det bliver kloge, sunde og velsmagende serveringer. Grønsagerne er høstet i Den Landbrugsbotaniske Have – og er således gamle danske sorter. Sorter som er sjældne, og dyrkes i samarbejde med Nordisk Genbank.

Tidspunkt: Fredag den 15. september, klokken 18.00
Sted: Den Gamle Stald, Randersvej 4, 8963 Auning
Tilmelding: 10. september 2023.
Pris: 695,-

Historisk Middag: Til bords med Kirsten Hüttemeier på Mortens aften
Oplev en anderledes Mortens aften. Det skal handle om kogebogsforfatter, brevkasseredaktør og tv-star Kirsten Hüttemeier (1914-2003). En fantastisk skøn kvinde, som de fleste af os husker fra fjernsynet iført forklæde og skåneærmer. Fru Hüttemeier var en spændende formidler, og hendes i alt 55 kogebøger var fyldt med herlige og nytænkende opskrifter. Museumsinspektør og madhistoriker Bettina Buhl vil fortælle om Kirsten Hüttemeiers liv og virke, og vi skal spise efter hendes mere ukendte kogebøger. Men bare rolig – vi lover selvfølgelig ”noget med and”. Undervejs vil der være oplæsning af hendes råd og vink til den travle husmoder … og da det nu er Mortens aften, vil der være fortællinger om Morten og de irriterende larmende gæs. Glæd dig – der er lagt i kakkelovnen til en festlig mortens aften.
Tidspunkt: Fredag den 10. november, klokken 18.00
Sted: Den Gamle Stald, Randersvej 4, 8963 Auning
Tilmelding: 5. november 2023.
Pris: 695,-

 

BEMÆRK: 2024

Historisk Middag:Til bords med Madam Mangor – Danmarks største kogebogsforfatter
Hvem var hun egentlig, hende Madam Mangor (1781-1865)? Museumsinspektør Bettina Buhl vil fortælle om landets vel nok mest berømte kogebogsforfatter – målt over tid! Kogebogsforfatterinden Anne Marie Mangor, født Bang, udgav i 1837 ’Kogebogen for små husholdninger’. En kogebog som, lang tid efter hendes død, blev genudgivet i et stort oplag. Madam Mangor hjalp danskerne med velafprøvede opskrifter med nøje angivelser på mål og vægt. Udgivelsen måtte fruen selv bekoste. Under krigen 1864 forfattede Madam Mangor kogebogen til soldaten i felten med opskrifter, der gjorde brug af de ingredienser, som soldaten fik tildelt i sin feltration. Vi skal spise i Madam Mangor kogebogs-univers. Vi har nøje udvalgt serveringerne, som rummer opskrifter fra det tidlige 1800-tallets Danmark – ligesom vi kommer tæt på soldaten i felten anno 1864.
Tidspunkt: Fredag den 23. februar 2024, klokken 18.00
Sted:
Den Gamle Stald, Randersvej 4, 8963 Auning
Tilmelding:
18. februar 2024.
Pris: 695,-

Historisk Middag:Til bords med Karen Blixen: Mad fra barndoms Katholm på Djursland
Den berømte forfatter Karen Blixen (1885-1962) nød gode middage og gode selskaber i hendes fødehjem på Rungstedlund. Beskrivelser af måltider indgår desuden i hendes fortællinger som bl.a. Babettes gæstebud, som blev udgivet i novellesamlingen Skæbne-Anekdoter (1958). Museumsinspektør og madhistoriker Bettina Buhl vil følge Karen Blixen fra barnsben, barndomshjemmets husholdninger og hendes ferier på Katholm på Djursland. I 1839 overtager Karen Blixens bedstefar, Adolph Vilhem Dinesen, Katholm. Selv om det berømte barnebarn ikke har skildret den kulinariske side af livet på Katholm, så kender vi det igennem bevarede lister over de menuer, som blev serveret på Katholm. På siderne er med sirlig skrift noteret frokostmenuer, middagsmenuer (bestående af forret, hovedret – ofte 2 -3 serveringer) og efterretter eller desserter. Vi tager desuden udgangspunkt i udvalgte serveringer fra hendes voksenliv og fra hendes berømte ”Babettes gæstebud”.
Tidspunkt:
Fredag den 12. april 2024, klokken 18.00
Sted:
Den Gamle Stald, Randersvej 4, 8963 Auning
Tilmelding: 7. april 2023.
Pris: 695,-

 

For at deltage skal der bestilles bord ved Den Gamle Stald

En lækker forret fra historisk gourmetmiddag
En lækker forret gøres klar til servering til historisk gourmetmiddag.
Bettina Buhl og Kim Thygesen i haven
Bettina Buhl og Kim Thygesen i haven