Julemarked 2023

Julemarked / 2. – 3. december / 10 – 16

NEDENFOR KAN DU SE PROGRAMMET FOR 2022 – MEN HOLD ØJE MED SIDEN, FOR VI GLÆDER OS ALLEREDE NU TIL 2023 – OG VIL OPDATERE SIDEN, EFTERHÅNDEN SOM PROGRAMMET FOR 2023 BLIVER LAVET.

Julen starter med årets hyggeligste julemarked for hele familien på Det Grønne Museum, Gl. Estrup. Her venter et hav af hyggelige boder, juledufte fra bagere og slagter, julemusik der sætter den perfekte lydramme og meget mere.

Det kan du opleve

Mere end 50 boder med kunsthåndværk, uldvarer, keramik, trædrejning og meget andet venter dig til årets julemarked. Det gør de sammen med museets frivillige, der viser de gamle håndværk frem, mens du nyder julemusikken, bagerens julebag, haveholdets juledekorationer, de søde sager og en masse gaveinspiration.

Og vi tør godt at kalde det for årets hyggeligste julemarked. Vi fylder nemlig en stor del af museets areal med aktiviteter og spændende boder, som giver en helt særlig stemning. Og du kan selvfølgelig godte dig med julens glæder, julemusik og familiehygge.

Mellem boder og inspiration kan du dykke ned i vores julehistoriske fortælling “Alletiders jul”, hvor vi fortæller om julen op igennem de sidste 300 år.

Når vi har boderne på plads, kan du se dem her på siden – men sæt allerede nu kryds i kalenderen den 26. og 27. november.

Julemarkedet på Det Grønne Museum, Gl. Estrup er for alle aldre - store og små
Julemarkedet på Det Grønne Museum, Gl. Estrup er for alle aldre - store og små

Eksterne boder

Arf keramik: Inger Marie Nissen står bag Arf Keramik. Hun laver primært brugsting som kopper/krus og skåle fra mit værksted i Ebeltoft. Hendes keramik har en bred farvepalette og spænder fra pastel til de brune og grønne glasurer.


Den grønne stue:
Her er 2 kreative kvinder, der arbejder i bæredygtige materialer, hvor de med deres glaskunst arbejder videre med at bruge naturens varelagre.


Cafe Sicilia:
Usædvanlige flødeboller er håndlavet og produceret med fokus på smagoplevelsen og friskheden. De håber, at kunne genopfinde flødebollen i jeres verden og tilbyder jer den klassiske lækkerbisken i nye og overraskende varianter.
Derudover ‘Flødebolle event’ – lav selv flødeboller for børn og barnlige sjæle


Sølv smykker ved Dorte Marling:
Håndlavede sterling sølv smykker i eget klassisk design, fra hendes lille værksted på loftet.


Weeds and wool:
Weeds & Wool håndfarver kvalitetsgarn med naturens materialer. Alle garner farves i små portioner og er derfor unikke. Garnerne er udvalgt med omhu og ulden kommer fra produktioner, hvor dyrvelfærden er i orden. Weeds & Wool holder til i et lille værksted på Djursland


Mols urte dram:
Mols Urte Dram vil som altid tilbyde smagsprøver på deres dejlige Urte dramme og især den krydrede Juledram 2022. Lav din egen Urte Dram –  eller køb en af de færdigbryggede flasker.


Knivmager Karl Anders Fynbo: 
Der laves håndlavede knive til mange formål: jagt, fiskeri, friluftsliv, pileflet, svampetur m.m.


HOT keramik:
HOT keramik arbejder både i stentøj og porcelæn, der er glaseret med smukke farver. Her kan du finde alt i håndlavede kopper, fade, vaser, finurlige julefigurer og unika julepynt.


Trædrejning ved Jens Barkman:
Skåle, krukker og fade drejet i danske træsorter. Lysestager, små fugle, katte, hunde og kaniner i excentrisk trædrejning. Mus, engle, juletræer, snurretoppe og kræmmerhuse i træ med kobberhank sælges. Det er nu 10 år, at Jens Barkman deltager med en bod ved vores julemarked.


Guldbageren Auning:
Vores stand vil indeholde en masse lækkert julebagværk som hører julen til


Art by Willum:
Ikke bare en glaskugle…. men en personlig hånddekoreret glaskugle med forskellige glade motiver. Der skrives navn og årstal derpå efter ønske.


Syltetøj og sauce ved Brian og Thale Knudsen:
Her tilbyes lækkert hjemmelavet høj kvalitets syltetøj samt kirsebær- og havtornsauce til ris a la mande. Hvor der naturligvis er smagsprøver til.


Farveladeleg:
Farveladeleg er en butik der sælger unikt håndlavet interiør, stofpynt, dukker og tøjdyr. Alt er udviklet med fokus på glæde, leg og humor og alle produkter er håndlavet af Maria Amtkjær, designeren bag virksomheden.
Der bruges overvejende genbrugstextiler hvorfor ingen produkter er 100% ens. På julemarkedet sælges blandt andet forskelligt julepynt, tøjdyr og søde dukker i juletøj.


‘Bevar det Vel’ ved Anne B. Søbjørn:
”Bevar det Vel” er en virksomhed, der fremstiller voks/harpiks imprægneret klæde til beskyttelse og opbevaring af madvarer – hovedsalig til brød, ost, frugt og grønt.
Madklædet er et stykke GOTS-certificeret bomuldsklæde, der er imprægneret med en blanding af økologisk bivoks (eller plantevoks og kakaosmør til det veganske Madklæde), harpiks og økologisk olie. Skærmende og åndbar indpakning, der holder råvarer friske ved at beskytte mod kondensdannelse og samtidig forhindrer en udtørring.


Made by Sommer:
Hjemmelavede hæklerier


Garn ved Winnie Ridderberg:
Plantefarvet garn


Pileflet ved Solveig Langballe:
pileflet


Sælskindsprodukter ved Marianne Høgsholt:
ting lavet i sælskind


Læderdyr ved Helga Kristmundsdottir:
læderdyr


Keramik ved Mette Andersen:
Raku keramik


Bødker Thomas B. Jensen:
Skønne trævarer lavet på gammeldags maner.


Enghaven: 
Der er mulighed for at købe nogle af de lækreste gyldne dråber til at forkæle ganen med.


Mariager saltcenter: 
Eksklusive og eksotiske saltblandinger, der hjælper med at løfte de kulinariske færdigheder op på et helt nyt niveau.


Slagter Drachmann: 
Der sælges alle de gode lækre slagter julespecialiteter med fokus på kvalitet og smag.


Børstenbinder Hans-Jørgen Vester:
Lækre kvalitetsbørster.

Boder fra museets laug og butik

Museumsbutikkens boder:

Ler- og hornvarer: Hånddrejede skåle og fade lavet af Kirsten Birkedal og et bredt udvalg af hornvarer fra Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg. Alt er Danskproduceret.

Slik og legetøj: Her er flere ideer til pakkekalender- og julegaver samt mulighed for at få lidt til den søde tand blandt vores gammeldags slik.

Bøger og plakater: Her findes mange titler inden for jagten, skoven, landbruget og maden. Stort udvalg af flotte plakater i 2 størrelser og særligt gode tilbud i den antikvariske afdeling. Gode muligheder for at finde en julegave eller 2.

Isenkram og garn: Find garnet til dit næste projekt blandt vores økologiske eller bæredygtige garner. Her er også mulighed for at finde lidt til at pynte til jul eller hverdag eller måske en gave.

 

Boder fra Det Grønne Museums laug

Madlauget: Her tilbydes en smagsprøve på en historisk juleopskrift.


Bryggerlauget:
Her er en gruppe kvinder, der brygger øl, som man gjorde på landet i årene omkring 1865. Det var kvindearbejde, da det foregik i huset. Man bryggede øl, da vand ikke var drikkeligt før det var kogt


Mejeristlauget:
Her laves smør og ost begge dage – Samt tilbydes smagsprøver.


Biavlerlauget:
Her sælges lokalt produceret honning og mjød, samt rulles vokslys


Slagterlauget:
Slagterne laver julemedister på pølsestopperen samt tilbyder smagsprøver.


Karle- og Pigelauget:
Karlepigelauget sælger fugleneg, små halmballer, kandisæbler og brændte mandler.


Torvelauget:
Filtede hjemmefutter og strik ved Alice Kragelund:
Her sælges filtede hjemmefutter, hatte, huer og vanter. Alt er strikket i rent uld og derefter filtet i vaskemaskine. Varmepuder til mikroovn med korn og lavendler


Glaskunst ved Bettina Vahle:
Her sælges glaskunst fra glasstudioet på Grevelsgaard. Det kan være alt fra små figurer til store skåle, fade og støbninger. Selvfølgelig er der også de kendte glasblomster.


Strik ved Dorethe Lænø:
Her sælges strik fra strikkemaskine passap, der er trøjer til herr og dame, sokker (store og små), meget populære børnehuer  i tre str. m.m. m.m..


Betonstrik og sæbe ved Elin Aabenhus:
Strikkede betonkugler, betonsmykker og sæbe.


Trævarer ved Frede Jensen:
Her sælges forskellige slags trævarer (både drejet og høvlet). For eksempel dyr, julepynt, skulpturer, og ting fra naturen som virker finder spændende


Træsløjd ved Hans og Karen Simonsen:
Her er alt i træsløjd. Blandt andet ophængs nisser til ude og inde, sprællemænd i krydsfiner, fuglehuse, julepynt med og uden lys, figurer i krydsfiner og i natur træ. Og meget andet i træpynt.


Smykker og cremer ved Inge Kjærsgaard:
Udstillingen består af smykker lavet af sølv og halvædelstene, samt veganske cremer.


Stentøjskeramik ved Jonna Jensen:
Her er hovedsagelig stentøjskeramik i et særligt rustikt udtryk og som også er frostsikret. Produkterne er både brugsting, unika og havepynt.


Juledekorationer og kranse ved Karin og Frank Jensen:
Juledekorationer kirkegårdsdekorationer, dekorationer på rødder, adventskranse og kalenderlys


Lions Gl. Estrup (ude i telt):
På lions stand sælges ost og gulerødder


Fjordlys ved Leif Thomsen (ude i telt):
Vi sælger gran, mos, lag, med mere. Men også adventskranse, kranse og puder til kirkegården.


Garvede lammeskindsprodukter ved Lise Jeppesen:
Her er garvede lammeskind, såler og pandebånd fra Gotlandske Pelsfår. Håndvævede halstørklæder og sjaler i silke/alpaka/uld. Håndvævede viskestykker og gæstehåndklæder i hør og bomuld. Råuld til nisseskæg. Håndstrikkede luffer i uld


Uldvarer ved Margit Lavall:
Denne stand består af uldvarer, sokker, huer i forskellige farver og mønstre, sjaler, tørklæder, håndledsvarmere og ponchoer


Hjemmelavet marmelade og rødbeder ved Martin Nielsen:
Her sælges hjemmelavet marmelade og rødbeder af egen avl, og de er sprøjtefri samt lavet på gamle opskrifter


Dyr i uld ved Mette Dahl:
Mange forskellige dyr i uld, som er viklet og filtet til heste, grise, kaniner, får, hunde, fasaner, ræve, egern, nisser, juletræer og engle og meget mere. Her findes også kort med pressede blomster og juletræer af fjer.


Pileflet samt uldprodukter ved Mogens Gerstrøm:
Pileflet og filtede/strikkede uldprodukter.


Trædrejning ved Ole Juhl Nielsen:
Helt unikke kunsthåndværk lavet i træ.


Pileflet ved Tine Vad:
Alt i flet af lokal pil. Fra stjerner og engle til kugler og kurve


Vie Langdahl:


Karin Thomsen:


Helen Rubner:

Aktiviteter

Ud over de mange boder fra både eksterne og interne, så er der også en skøn juleramme af spændende aktiviteter begge dage.

 

Begge dage:

Oplev den julehistoriske fortælling “Jul på landet”, hvor vi både fortæller om de kendte og mindre kendte traditioner fra julen på landstederne i de sidste århundreder.

Skøn julemusik danner, sammen med duften af julebag og gran, en festlig ramme og sørger for, at julestemningen dukker op ved både store og små.

Traktorværkstedet holder åbent. Traktorværkstedet er altid fyldt med liv, lyd og delvist samlede maskiner og motorer, og de frivillige står parat til at svare på spørgsmål, forklare hvad de laver og fortælle historier fra et langt arbejdsliv med store maskiner – f.eks. som smede.

Det Grønne Museums besøgsværter står parat til at svare på spørgsmål, forklare om maskinerne og fortælle historier fra deres egne liv med de store maskiner f.eks. som landmænd.

Smedjen er bemandet begge dage til julemarkedet, og der bliver smedet forskellige ting så som jernalderkniv, øljern, knage, små hestesko, lysestager og husnumre. Der bliver naturligvis også tid til en snak med gæsterne

 

Kun lørdag:

Der tilbydes en tur i hestevogn i det forhåbentlig skønne vintervejr udenfor mod en mindre egenbetaling.

 

Kun søndag:

Der er mulighed for at komme med på en udendørs tur med ‘Lions Club Gl. Estrup’s’ hyggelige tog ‘Futte’ mod en mindre egenbetaling

Praktisk information

26. – 27. november Det Grønne Museum, Gl. Estrup, åbent kl. 10 – 16.

En dagsbillet koster for voksne 120 kr.

Der er GRATIS adgang for børn u. 18 år.

Billetter giver adgang til både Det Grønne Museum og Gammel Estrup – Danmarks Herregårdsmuseum, der ligger på samme område.

På museet har vi meget plads både udenfor og indenfor, hvor du kan spise din madpakke. Du kan også lægge vejen forbi restauranten Den Gamle Stald.

Vil du være en del af vores historiske julehygge, så klik her for at læse mere om julen på Det Grønne Museum.

FIND Det Grønne Museum, Gl. Estrup