Julemarked 2024

Julemarked / 30 nov. – 1. december / 10 – 16

Julen starter med årets hyggeligste julemarked for hele familien på Det Grønne Museum, Gl. Estrup. Her venter et hav af hyggelige boder, juledufte fra bagere og slagter, julemusik der sætter den perfekte lydramme og meget mere.

Det kan du opleve

OBS! Nedenstående program var vores sommeraktiviteter for 2023 – årets aktiviteter vil blive lagt ind og siden opdateret, så snart programmet er fastlagt.

Mere end 50 boder med kunsthåndværk, uldvarer, keramik, trædrejning og meget andet venter dig til årets julemarked. Det gør de sammen med museets frivillige, der viser de gamle håndværk frem, mens du nyder julemusikken, bagerens julebag, haveholdets juledekorationer, de søde sager og en masse gaveinspiration.

Og vi tør godt at kalde det for årets hyggeligste julemarked. Vi fylder nemlig en stor del af museets areal med aktiviteter og spændende boder, som giver en helt særlig stemning. Og du kan selvfølgelig godte dig med julens glæder, julemusik og familiehygge.

Mellem boder og inspiration kan du dykke ned i vores julehistoriske fortælling “Alletiders jul”, hvor vi fortæller om julen op igennem de sidste 300 år.

Når vi har boderne på plads, kan du se dem her på siden – men sæt allerede nu kryds i kalenderen den 02. og 03. december.

Julemarkedet på Det Grønne Museum, Gl. Estrup er for alle aldre - store og små
Julemarkedet på Det Grønne Museum, Gl. Estrup er for alle aldre - store og små

Eksterne boder

Arf keramik: Inger Marie Nissen står bag Arf Keramik. Hun laver primært brugsting som kopper/krus og skåle fra hendes værksted i Ebeltoft. Hendes keramik har en bred farvepalette og spænder fra pastel til de brune og grønne glasurer.


Den grønne stue:
Juleting i glas, glaskunst, betonposer med sukkulenter m.m.


Cafe Sicilia:
Usædvanlige flødeboller er håndlavet og produceret med fokus på smagoplevelsen og friskheden. De håber, at kunne genopfinde flødebollen i jeres verden og tilbyder jer den klassiske lækkerbisken i nye og overraskende varianter.
Derudover ‘Flødebolle event’ – lav selv flødeboller for børn og barnlige sjæle

 

Weeds and wool: Weeds & Wool håndfarver kvalitetsgarn med naturens materialer. Alle garner farves i små portioner og er derfor unikke. Garnerne er udvalgt med omhu og ulden kommer fra produktioner, hvor dyrvelfærden er i orden. Weeds & Wool holder til i et lille værksted på Djursland

 

Knivmager Karl Anders Fynbo: Der laves håndlavede knive af stor kvalitet til mange formål: jagt, fiskeri, friluftsliv, pileflet, svampetur m.m.


HOT keramik:
HOT keramik arbejder både i stentøj og porcelæn, der er glaseret med smukke farver. Her kan du finde alt i håndlavede kopper, fade, vaser, finurlige julefigurer og unika julepynt.


Trædrejning ved Jens Barkman:
Skåle, krukker og fade drejet i danske træsorter. Lysestager, små fugle, katte, hunde og kaniner i excentrisk trædrejning. Mus, engle, juletræer, snurretoppe og kræmmerhuse i træ med kobberhank sælges. Det er nu 10 år, at Jens Barkman deltager med en bod ved vores julemarked.


Guldbageren Auning:
Vores stand vil indeholde en masse lækkert julebagværk som hører julen til


Art by Willum:
Ikke bare en glaskugle…. men en personlig hånddekoreret glaskugle med forskellige glade motiver. Der skrives navn og årstal derpå efter ønske.

 

Made by Sommer: Hjemmelavede hæklerier

 

Pileflet til hus og have: Bæredygtige kurve,brødkurve, bakker og fade, foderhuse og foderhjul, lygter, krræmmerhuse og pynt i pil og bark.

 

Lædervarer ved Einar og Helga: lædervarer


Mouse & Mum:
Glas & keramik


Bødker Thomas B. Jensen:
Skønne trævarer lavet på gammeldags maner.


Brænderiet Enghaven:
Der er mulighed for at købe nogle af de lækreste gyldne dråber til at forkæle ganen med.

 

Mariager saltcenter: Eksklusive og eksotiske saltblandinger, der hjælper med at løfte de kulinariske færdigheder op på et helt nyt niveau.

 

Slagter Drachmann: Der sælges alle de gode lækre slagter julespecialiteter med fokus på kvalitet og smag.

 

Børstenbinder Hans-Jørgen Vester: Lækre kvalitetsbørster af naturmaterialer.

 

Strik ved Dorethe Lænø: Her sælges strik fra strikkemaskine passap, der er trøjer til herr og dame, sokker (store og små), meget populære børnehuer  i tre str. m.m. m.m..


Betonstrik og sæbe ved Elin Aabenhus:
Strikkede betonkugler, betonsmykker og håndlavet sæbe.

 

Brix Broderi Biks: Salg af korsstingsbroderi til både jul og hverdag. Personlige broderier og håndlavet julepynt.

 

Mormors Julebod: Der arbejdes med fokus på bæredygtige produkter og holdbarhed. Der sælges hjemmelavet julepynt efter eget design. Varmepuder efter schweizisk tradition, med fyld af kirsebærsten. Hyggelige dekorationer til hjemmet og julehjerter i denim.

 

Strømpenisser v. Birgith Sørensen: Strømpenisser, kort og æsker. Papirklip, julepynt m.m..

 

Skovskolen Djursland (udenfor): Salg af juletræer, finske komfurer og evt. pyntegrønt

 

Glas & Strandkunst: Glasemner brændt i egen ovn, kombineret med gl. metal, staldvinduer, drivtømmer og andre fund ved stranden.

 

LPE Broderi: Broderi og tryk på hjemmesyede ting og sykit.

 

Emma Bowring: Nissehuse og nisser

 

Lærkehovedet: Kunsthåndværk og gør det selv kit inden for macramé/knytning.

 

Tina Svanholm Vingborg: Plakater og postkort og små håndlavede (jule)kort. Samt øreringe og andet i ler.

 

Hornvarefabrikken: Her sælges primært hornvarer; men der er også enkelte varer fra forsølvningsfabrikken.

 

Træsløjd ved Hans og Karen Simonsen: Her er alt i træsløjd. Blandt andet ophængs nisser til ude og inde, sprællemænd i krydsfiner, fuglehuse, julepynt med og uden lys, figurer i krydsfiner og i natur træ. Og meget andet i træpynt.

 

Stentøjskeramik ved Jonna Jensen: Unika og brugsting i keramik.

 

Aoife Coffee: Her kan man se, hvordan man rister og også købe kaffeposer samt forskellige andre ting fra Aoife Coffee’s kaffebar.

 

Lions Gl. Estrup (ude i telt): På lions stand sælges ost og grøntsager. OVerskuddet går til Julehjælp.


Fjordlys ved Leif Thomsen (i teltet):
Vi sælger gran, mos, lag, med mere. Men også adventskranse, kranse og puder til kirkegården.


Garvede lammeskindsprodukter ved Lise Jeppesen:
Håndvævede halstørklæder og sjaler/stolaer med lommer i silke/alpaka/uld. Lammeskind fra gotlandske pelsfår. Pandebånd og såler af lammeskin, skindrester, rå uld.


Uldvarer ved Margit Lavall:
Denne stand består af uldvarer, sokker, huer i forskellige farver og mønstre, sjaler, tørklæder, håndledsvarmere og ponchoer

 

Det kreative hjørne: Mange forskellige dyr i uld, som er viklet og filtet. Engle og juletræer af uld, fjer og papir. Nisser af kogler og uld.

 

Pileflet ved Tine Vad: Alt i flet af egen lokal pil. Fra stjerner og engle til kugler og kurve


Vie Langdahl: 
Garn og strik fra egen får bedrift.

 

Helen Rubner Bamser: Håndsyede bamser og andre dyr, syet i mohair og alpaca.

 

Jeanette Kjeldsen: Hjemmelavet hækling

 

Gurli Sørensen: Sælskind, strikhuer og kort.

 

Auningvæverne: Vi væver brugsting som viskestykker, håndklæder, grydelapper, duge og tørklæder.

 

Nature by Hjort: Her sælges f.eks. øl fra Randers Bryghus og Syndikatet samt gin fra Anholt Gin.

Boder fra museets laug og butik

Museumsbutikkens boder:

Lervarer: Hånddrejede skåle og fade lavet af Kirsten Birkedal. Alt er Danskproduceret.

Slik og legetøj: Her er flere ideer til pakkekalender- og julegaver samt mulighed for at få lidt til den søde tand blandt vores gammeldags slik.

Bøger og plakater: Her findes mange titler inden for jagten, skoven, landbruget og maden. Stort udvalg af flotte plakater i 2 størrelser og særligt gode tilbud i den antikvariske afdeling. Gode muligheder for at finde en julegave eller 2.

Isenkram og garn: Find garnet til dit næste projekt blandt vores økologiske eller bæredygtige garner. Her er også mulighed for at finde lidt til at pynte til jul eller hverdag eller måske en gave.

 

Boder fra Det Grønne Museums laug

Madlauget: Her tilbydes en smagsprøve på en historisk juleopskrift.


Bryggerlauget:
Her er en gruppe kvinder, der brygger øl, som man gjorde på landet i årene omkring 1865. Det var kvindearbejde, da det foregik i huset. Man bryggede øl, da vand ikke var drikkeligt før det var kogt. Smagsprøve på øl og risengrød.


Mejeristlauget:
Her laves smør og ost begge dage – Samt tilbydes smagsprøver.


Biavlerlauget:
Her sælges lokalt produceret honning og mjød, samt rulles vokslys


Slagterlauget:
Slagterne laver julemedister på pølsestopperen samt tilbyder smagsprøver.


Karle- og Pigelauget (i teltet):
Karlepigelauget sælger fugleneg, små halmballer,  kartofler, kandisæbler og brændte mandler.

 

Haveholdet (i teltet): Her sælges juledekorationer og adventskranse.

 

Smedelauget: Mød de frivillige

 

Traktorværkstedet: Mød de frivillige

 

Besøgsværterne: Mød de frivillige

Aktiviteter

Ud over de mange boder fra både eksterne og interne, så er der også en skøn juleramme af spændende aktiviteter begge dage.

Oplev den julehistoriske fortælling “Jul på landet”, hvor vi både fortæller om de kendte og mindre kendte traditioner fra julen på landstederne i de sidste århundreder.

Skøn julemusik danner, sammen med duften af julebag og gran, en festlig ramme og sørger for, at julestemningen dukker op ved både store og små.

Traktorværkstedet holder åbent. Traktorværkstedet er altid fyldt med liv, lyd og delvist samlede maskiner og motorer, og de frivillige står parat til at svare på spørgsmål, forklare hvad de laver og fortælle historier fra et langt arbejdsliv med store maskiner – f.eks. som smede.

Det Grønne Museums besøgsværter står parat til at svare på spørgsmål, forklare om maskinerne og fortælle historier fra deres egne liv med de store maskiner f.eks. som landmænd.

Smedjen er bemandet begge dage til julemarkedet, og der bliver smedet forskellige ting så som jernalderkniv, øljern, knage, små hestesko, lysestager og husnumre. Der bliver naturligvis også tid til en snak med gæsterne

Der tilbydes en tur i hestevogn i det forhåbentlig skønne vintervejr udenfor mod en mindre egenbetaling.

Der er mulighed for at komme med på en udendørs tur med ‘Lions Club Gl. Estrup’s’ hyggelige tog ‘Futte’ mod en mindre egenbetaling

Praktisk information

02. – 03. december Det Grønne Museum, Gl. Estrup, åbent kl. 10 – 16.

En dagsbillet koster for voksne 140 kr.

Der er GRATIS adgang for børn u. 18 år.

Billetter giver adgang til både Det Grønne Museum og Gammel Estrup – Danmarks Herregårdsmuseum, der ligger på samme område.

På museet har vi meget plads både udenfor og indenfor, hvor du kan spise din madpakke. Du kan også lægge vejen forbi restauranten Den Gamle Stald.

Vil du være en del af vores historiske julehygge, så klik her for at læse mere om julen på Det Grønne Museum.

FIND Det Grønne Museum, Gl. Estrup