SKYD MED BUE OG PIL PÅ BUEBANEN
salg af æbletræer
LAV DIN EGEN ÆBLEMOST & SALG AF ÆBLETRÆER
KOM  PÅ RUNDVISNING I UDSTILLINGERNE

Efterårsferien på Det Grønne Museum 

I efterårsferien, i gamle dage kaldt kartoffelferien, kan du opleve al det bedste fra Jagten, Skoven, Landbruget og Maden – inklusiv at høste kartofler på efterårsmarken.

Hver dag har sit tema med forskellige aktiviteter.

 

 

Lørdag den 13. oktober: Jagt med bue og pil

Lørdag skal vi på buejagt. Næsten da. Men vi skal skyde med bue og pil. På Det Grønne Museums buebane kan alle prøve at skyde med bue – spænde buen og forsøge at lave et pletskud på lørdag.

Jægeren nedlagde intet bytte uden en god pil. Derfor er der lørdag pile-værksted, hvor man kan lave sin egen pil

Derudover skal vi også se på jægerens bytte. Vær med når museets formidler Rasmus forlægger – altså parterer et stykke kronvildt.

 

 

Søndag den 14. oktober: Svin, slagtere, og dyrlæger

Oplev hvordan en gris parteres, når museets slagterlaug forvandler et halvt svin til de udskæringer, vi kender fra køledisken og køkkenet.

Prøv også at lave medisterpølse i Madens Hus, eller besøg dyrlægerne, når de fortæller om deres arbejde.

Er man også til en gåtur, så tager vi gæsterne med rundt blandt vores dyr, som er oprindelige danske husdyr og en del af vores levende kulturarv.

Derudover er der guidet rundvisning i museets slagteriudstilling Kød på Bordet.

 

 

Mandag den 15. oktober: Æbledag –

Pres dine egne æbler til most eller kom med på rundvisning i museets æbleplantager som rummer de 264 danske æblesorter. Eller gør begge dele. Og få sortsbestemt dine æbler af pometmester Villy Mougaard.

Som noget helt særligt er der mandag i efterårsferien salg de historiske danske æbletræer. Mange af dem finder man ikke planteskolerne.

Derudover laver Bryggerlauget æblecider, mens Biavlerne laver mjød på eget honning. Og børn – og voksne –  kan være med til at lave pandekager.

 

 

Tirsdag den 16. oktober: Historisk husflid

Tirsdag er værkstedsdag. Her er der mulighed for at være til at arbejde med forskellige typer af husflid i træ og ben. Lav for eksempel din egen ske af horn.

Prøv også kræfter med garnet i hækle/stikke/kniple-café.

Derudover viser og sælger Torvelauget moderne husflid.

 

 

Onsdag den 17. oktober: kartoffelferie og det hårde markarbejde

Onsdag hedder efterårsferien igen kartoffelferien. På marken tager vi kartofler og roer op – vær med eller kig på, mens der arbejdes. Samtidig pløjes og harves marken med hest, og den ikoniske grå Ferguson arbejder også i marken denne onsdag.

Prøv også børneploven, hvor forældrene er trækkraften, mens de mindste pløjer jorden.

Op ad marken bor landarbejderne i Polakhuset. Besøg dem, og oplev hvordan landarbejderne arbejde og levende.

Indenfor på museet er der mulighed for at være med til at lave kartoffeltryk.

 

 

Torsdag den 18. oktober: Mælk

Prøv at lave smør, når vi torsdag arbejder med mælk. Vi skal besøger køerne og resten af Den Levende Kulturarv og museets frivillige laug af mejerister viser, hvordan man laver smør og ost.

Besøg også Arlas mælkebar eller kom med på en guidet rundvisning i mejeri-udstillingen ’MejeRigtigt’. Og hør en tidligere kontrolassistent fortælle om ydelseskontrol og fedtbestemmelse i mælk.

 

 

Fredag den 19. oktober

Offentliggøres senere.

 

 

Lørdag den 20. oktober: Bue, pil og nyskudt dåvildt

Lørdag skal vi på buejagt. Næsten da. Men vi skal skyde med bue og pil. På Det Grønne Museums buebane kan alle prøve at skyde med bue – spænde buen og forsøge at lave et pletskud på lørdag.

Jægeren nedlagde intet bytte uden en god pil. Derfor er der lørdag pile-værksted, hvor man kan lave sin egen pil

Derudover skal vi også se på jægerens bytte. Vær med når museets formidler Rasmus brækker og forlægger – altså parterer et stykke nyskudt dåvildt.

 

 

Søndag den 21. oktober: Skovens træ

Lav dit eget papir og tegnekul. Og prøv at være med til at kløve brænde.

Brænde bliver der brug for, når Den Gamle Smedje fyrer op og viser hvordan smeden arbejdede.