Guldkorn

Historien om forædling

Vi lever i en verden med klimakrise og faldende biodiversitet, og der bliver samtidig mange flere munde at mætte. I de kommende år skal der produceres mere mad, hvis ikke mange skal sulte.

Har planteforædling en rolle at spille i løsningen af en del af de kommende udfordringer, vi står overfor? Og i så fald – hvor stor en rolle kan og bør den spille – nu, og i fremtiden?

Fra vilde frø...

I Danmark blev vi bønder for 6000 år siden, og lige siden har vore forfædre arbejdet med og udvalgt de bedste kornkerner og planter.

Men i de sidste 150 år er det for alvor gået stærkt. Vi tænker måske ikke over det, når vi hver dag kører igennem det danske landskab med store dyrkede marker næsten overalt, men de moderne forædlings- og dyrkningsmetoder har øget udbytte og forsyningssikkerhed – og er der­med blevet væsentlige redskaber i kampen mod sult.

Men hvordan kom vi egentlig hertil – og hvor stor en rolle kan og bør planteforædling spille nu og i fremtiden?

Oplev udstillingen Guldkorn - historien om Planteforædling
Oplev udstillingen Guldkorn - historien om Planteforædling på det Grønne Museum, Gl. Estrup

...Til designerplanter

Det er et af de spørgsmål, som Det Grønne Museums nye udstilling Guldkorn stiller. Og svarene – dem får du redskaberne til selv at dykke ned i.

Du følger i udstillingen den kulturhistoriske fortælling om stenalderens første kerner, det vigtige øl, landboreformer, træforædling, mekanisering, kemiens indtog, stordriftslandbrug og økologi. Og mellem museumsgenstandene vokser animerede kornmarker op omkring gæsterne, mens eksperterne i digital form tager de besøgende i hånden og guider dem gennem højtflyvende teorier, arvelove -og fakta.

Skab din egen sort i laboratoriet

Du får også mulighed for at prøve selv. I hjertet af udstillingen findes laboratoriet, hvor du selv ud fra krydsningsforsøg og molekylær forædling kan skabe dine egne svar på nogle af fremtidens problemstillinger.

I helfigur fortæller nutidens planteforædlere om deres arbejde, og i et spil, som vi i samarbejde med forædlingseksperterne på Nordic Seed har fyldt med ægte data, kan man selv prioritere bygkornets egenskaber ned i mindste detalje og skabe sin egen sort. Og se resultaterne vokse frem på skærmene og være med til at præge udstillingen.

Vind et ægte guldkorn

I samarbejde med bygforædlerne på Nordic Seed har vi udviklet et spil, hvor du kan designe din helt egen bygsort. I spillet skal du med udgangspunkt i Nordic Seeds’ bedste sorter prioritere din sorts egenskaber – som fx udbytte og sygdomsresistens. Når planten er færdigudviklet, får du at vide, hvor godt den vil præstere,  og så skal du naturligvis navngive din nye sort.

Vil du deltage i konkurrencen om et bygkorn i ægte guld, indgår du i en pulje, som planteforædlerne på Nordic Seed vælger en vinder fra – og måske lader de sig inspirere til næste navngivning. Konkurrencen løber frem til sommeren 2022.

Navngivningen af nye sorter er noget, planteforædlerne tænker meget over. Et navn betyder noget – der ligger mange års arbejde bag, og man er stolt af resultatet. På Nordic Seed navngiver man typisk de nye bygsorter i samarbejde i bygforædlingsgruppen. Alle i gruppen kommer med et forslag, og derefter tjekker man, om de er tilladte i den europæiske sortsdatabase. Nye navne må nemlig ikke ligne navne på eksisterende sorter for meget. Ofte navngiver man ud fra en kvalitet den nye sort har. For eksempel har bygsorten Bordeaux en smuk, rød farve.  Lige nu har bygforædlergruppen valgt en særlig signatur. Alle sorter, der udvikles fra dem skal have et navn, der slutter på –way.

Mød eksperterne

Guldkorn er fyldt med eksperter, som fører dig trygt gennem udstillingen

Rikke Bagger Jørgensen, Seniorforsker emeritus/Tidl. Medlem Etisk Råd

Mickey Gjerris, Lektor i bioetik/tidl. Medlem Etisk Råd

Anders Borgen, Direktør og agronom, Agrologica

Birgitte Skadhuage, Vicepresident og Forskningsdirektør, Carlsberg laboratorium

Kasper Henricksen, Direktør, Overgaard Gods

Per Kølster, Formand, Økologisk Landsforening

Asbjørn Børsting, Direktør, Dakofo og præsident for EU´s Foderorganisation (FFEAC)

Jens Due Jensen, Leder af bygforædling Dyngby

Jihad Orabi, Leder af molekulær forædling Dyngby

Lisanne Kjær Wieland, Leder af Frølabaratoriet Dyngby

Rasmus Hjortshøj, Vinterbyg-forædler, Sejet Planteforædling

Roos Marina Zaalberg, Postdoc Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning, AU

Eksperterne og deres viden klæder dig på i udstillingen Guldkorn på Det Grønne Museum
Eksperterne og deres viden klæder dig på i udstillingen Guldkorn på Det Grønne Museum

Udstillingen er gavmildt støttet af
Pajbjergfonden