Jul på Landet

ÆV! Museet er desværre lukket pg.a. Corona-situationen, og alle arrangementer er aflyst. Du er velkommen til at komme og gå en tur på området med din bobbel og at købe en varm kakao (og årets mandelgave!) i museumsbutikken, som har åbent frem til den 20. december. Kig ind ad vinduerne – så har juleoppyntningen ikke været forgæves.

Julen er en tid til hygge – og til traditioner. Og selvom det ikke har været et traditionelt år, vil vi gerne fejre julen og julestemningen med dig på Det Grønne Museum.

På landet i Danmark har julen mange og lange traditioner, og det var den tid, hvor der skulle indgås en pagt med naturen om gode forhold til det kommende år, måske noget vi skal være ekstra opmærksomme på i år?

Vi har samlet en masse hyggelige og tradtionelle oplevelser for alle sanserne under overskriften Jul på landet. Vi fortæller om de vigtigste – og hyggeligste – juletraditioner fra livet på landet i Alletiders digitale juletur, vi åbner julegaveværkstedet, hvor du kan lave flotte gaver og så pynter vi op, bager, kreerer, viser frem og meget andet. Så uanset om du møder op med eller uden julestemningen, kan du gå hjem med juleviden.

Corona-virus og museumsbesøg: Vi har indført en række forholdsregler og ekstra tiltag, som skal sikre alle en tryg museumsoplevelse – også i julen. Du vil derfor møde et lidt anderledes museum, end du måske er vant til. Du kan læse mere om tiltagene her på vores side om corona-virus og museumsbesøg. Vi skal sammen sikre, at det bliver en god og tryg juleoplevelse.

Jul på landet på Det Grønne Museum

Første adventsweekend

GRATIS når entreen er betalt / For alle aldre / 28. – 29. november kl. 10 – 16

Den første adventsweekend bliver ikke helt som det plejer. Det Grønne Museums traditionsrige og populære julemarked er desværre aflyst. Men denne weekend sikrer museets laug og Haveholdet, at man kan lade sig friste. Vi har nemlig spredt en række stande over hele museets område, så man med god plads kan gå på opdagelse i boder med alt fra honning fra museets 15 bifamilier, juleneg, juledekorationer, et hav af kreative kunsthåndværker og meget andet.

Der er naturligvis også åben for juleaktiviteterne og de andre ting, du kan læse om herunder.

Læs mere om første adventsweekend her.

Jul på museet

GRATIS når entreen er betalt / For alle aldre / tirsdag – søndag 10 – 16

I museets centrale hal er der pyntet op med traditionelt julepynt i halm, med gran og lys. Og du kan finde vores små pop up-udstillinger, som giver både julestemning og indblik i julens traditioner på landet. Oplev fx juletræets historie, halmpyntens historie og jul på landet i 300 år.

Digital juletur

GRATIS når entreen er betalt / For alle aldre / Tirsdag – søndag kl. 10 – 16

Tag med på en digital rejse gennem 300 års julehistorie. Få udleveret et chipkort, et kort over ruten og en quiz og tag familien i hånden. Foran jer venter den gode gamle julestemning fortalt af museets formidlere. Juleturen har syv stop, og udover de sidste 300 års julehistorie bliver du klogere på juletræets, julemadens og julen på landets historie. Slut turen af med at aflevere quizzen og chipkortet – måske vinder du den skønne præmie?

Åben for juleprogrammet

Jul i landkøkkenet

GRATIS når entreen er betalt / For alle aldre / Tirsdag – søndag kl. 10 – 16.

Den jul, vi kender i dag, ville ikke være noget uden julemaden. For mange et element helt på højde med salmer, gaver og juletræ. Bliv klogere på julemadens historie i Madens Hus, hvor der er dækket to historiske juleborde fra hver deres tidslomme, 1878 og 2020. Og træet skal jo spises, så naturligvis er der også et juletræ med spiselig pynt.

Julegaveværksted

Stylter 100 kr. / Påklædningsdukker 25 kr. / For alle aldre / weekender kl. 10 – 16

Besøger du os i weekenden, kan du få både historier, gode oplevelser og måske sat et par flueben på julegavelisten. Vi har nemlig åbent i julegaveværkstedet, hvor du kan lave stylter og påklædningsdukker. Vores påklædningsdukker hedder Søren og Mette. De er vores helt egne og er inspireret af påklædningsdukkens storhedstid i 1940’erne. Stylter har i hvert fald været populært blandt landsbyens børn siden slutningen af 1800-tallet – og er stadig et fantastisk stykke legetøj.

Brunkageværkstedet

GRATIS når entreen er betalt / For alle aldre / weekender kl. 10 – 16

Sæt tænderne i en ægte klassiker: En brunkage efter Kirsten Hüttemeiers opskrift fra 1945.

Hüttemeier var i årtier en autoritet indenfor madopskrifter og køkkenspørgsmål, og i hendes samtid blev brunkagen en populær julesmåkage. Historien får du med brunkagen. Og er den noget for dig, kan du snuppe et billede af opskriften med mobilen, mens du tygger.

Besøg også Gammel Estrup

Din indgangsbillet gælder også til Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum. Her kan man alle dage opleve juleudstillingen Jul for herskab og tjenestefolk, og husjomfruen er i Herregårdskøkkenet, hvor hun bager kage og laver kaffe på Madam Blå. I adventsweekenderne er der fuldt blus på julestemningen med klejnekogeri, salg af æbleskiver og juletræer samt særlige aktiviteter for børn.

Læs mere om julen på Gammel Estrup her.

Praktisk information

Det Grønne Museum har åbent 10 – 16 tirsdag til søndag (mandag lukket).

En dagsbillet for voksne koster 100 kr. – og giver adgang til både Det Grønne Museum og Gammel Estrup – Danmarks Herregårdsmuseum, der ligger på samme område.

Der er GRATIS adgang for børn u. 18 år.

På museet har vi meget plads både udenfor og indenfor, hvor du kan spise din madpakke. Du kan også lægge vejen forbi restauranten Den Gamle Stald.

Vi følger corona-situationen i Danmark tæt, og vi overholder de til enhver tid gældende retningslinjer fra myndighederne. Vi har gjort alt for at tilrettelægge museumsoplevelsen efter situationen, så du får en god oplevelse med hjem. Når du er indendørs på museet, skal du have mundbind på, og vi opfordrer dig til at benytte de mange opstillede spritdunke. Generelt har vi rigtig meget plads – både ude og inde. Du kan dog opleve enkelte rum, hvor der er adgangsbegrænsning.

Du kan orientere dig mere på vores side om museumsbesøg og corona-virus.

jul på landet

Find Det Grønne Museum