Årets gang - BondelivHusdyr & nytteplanterIndskolingMad fra mark & skovMellemtrin

Kornhøst og brødbagning

Kornhøsten har altid været årets højdepunkt og den travleste tid for bonden. Kornhøsten er resultatet af et helt års indsats: sidste års rensning og udvælgelse af det korn som skulle gemmes og sås ud på marken i foråret, efterårspløjningen, udspredning af møg, forårspløjning, såning og endelig tålmodig venten på at kornet skulle gro godt og at vejret skulle være med kornet og høsten.

Museets udstillinger

Alderssvarende dialogbaseret rundvisning i udstillingerne. I fokus er bondens selvforsyning og især kornet, høsten og husdyrenes betydning for bonden, bondelivet og de traditioner, der er forbundet med høsten. Eleverne får kendskab til de 4 kornarter og deres anvendelse før og nu.

 

Aktivitet

Eleverne deles i to grupper og arbejder i disse hele dagen. Den ene gruppe elever går i køkkenet og bager brød, tærsker kornet med stokke eller plejl, renser det i sold og maler kornet til mel. Brød æltes og bages. Den anden gruppe går i marken, hvor kornhøsten foregår med segl. Kornet bindes i neg, negene tærskes og kornet renses i sold. Alle spiser i fællesskab på høloftet – eleverne får fedtemadder og drikker øl (alkoholfri).

De to grupper bytter opgaver. Eleverne får hver deres boller med hjem.

 

Vi lægger vægt på kornets historie, kornet som middel til velstand og udvikling, kornets betydning i krig og fred og de gamle kornsorters oprindelse og betydning for fremtiden. Ved bagning kan eleverne vælge mellem forskellige gamle arter og opleve forskelle i smag, udseende og konsistens.

Varighed: 4-4½ time – Pris: 1.200 DKK

Udarbejdes senere.