Årets gang - BondelivHusdyr & nytteplanterIndskolingMad fra mark & skovMellemtrin

Korn og smør

Indtil slutningen af 1800-tallet bagte man selv sit brød hjemme på gårdene og i husene. Det daglige brød var rugbrød. Hvedebrødet eller hvedekager, som det kaldtes, fik man kun til fester og højtider. Når kornet var tærsket med plejlen og renset i soldet, blev det normalt malet til mel hos mølleren, men på mange gårde havde man også en kornkværn til maling af mindre portioner. At bage rugbrød var et stort og tidskrævende arbejde, som strakte sig over 2 dage.

Før oprettelsen af andelsmejerierne i slutningen af 1800-tallet fremstillede landbofamilierne selv smør. Den nymalkede mælk blev siet over i store flade træ- eller lerfade, som blev sat op på bjælker og hylder i stuen. Her stod mælken i 2-3 dage for at “sætte” fløde. Når fløden havde samlet sig på overfladen, blev den skummet af og opbevaret i flødebøtter, indtil man havde samlet så meget fløde, at man kunne fylde smørkærnen halvt op. Det var hårdt arbejde at kærne smør, og ofte skiftedes man til at arbejde ved kærnen.

Museets udstillinger

Dialogbaseret rundvisning i museets udstillinger med fokus på bondeliv og selvforsyning. Vi lægger særligt vægt på husdyrenes nytteværdi og kornets betydning i kosten.

Aktivitet

Eleverne lærer at tærske med plejl eller kæp, rense korn i sold og male det i håndkværnen for til sidst at bage deres eget brød. Vi tærsker den fine hvede, så det er muligt at få et flot og lækkert brød med hjem.

Eleverne kærner smør i stampekværne og ælter smørret i smørtruget.

 

For klasser på mellemtrinnet lægges vægt på kornets historie, kornet som middel til velstand og udvikling; krige og fred, de gamle kornarters oprindelse og betydning for fremtiden. Ved bagning kan eleverne vælge mellem flere gamle arter og opleve forskelle i smag, udseende og konsistens.

 

 

Varighed: 3-4 timer – Pris: 1.200 DKK

Udarbejdes senere.