’Landarbejder for en dag’ – årets sommeraktivitet på Det Grønne Museum

Dreng løfter spande med kartofler.

Dreng løfter spande med kartofler.

På Det Grønne Museum får du i sommerferien sanser, tanker og muskler i brug som ’Landarbejder for en dag’. Et nybygget landarbejdermiljø i børnehøjde og en aktivitetstur ude og inde danner den perfekte videns- og oplevelsesramme for hele familien til årets sommeraktivitet.

Nu kan du gå på opdagelse i livet som polsk landarbejder anno 1916, og få et unikt indblik i, hvordan det var at være fremmedarbejder i Danmark for 100 år siden.

Mennesker har til alle tider flyttet fra en by til en anden, fra et land til et andet eller måske endda fra et kontinent til et andet. Eventyrlyst eller kærlighed kan være nogle af grundene, men forfølgelse, krig, fattigdom; eller mangel på arbejde har også været med til at flytte mange mennesker gennem historien.

Familien Haladin

I 1916 flyttede den polske Haladin-familie ind i Polakhuset ved herregården Gl. Estrup som landarbejdere. Familien bestod af far, mor og 6 børn, og de gjorde, hvad flere tusinde af polakker hvert år havde gjort siden den sidste del af 1800-tallet. De rejste frem og tilbage mellem Danmark og Polen som sæsonarbejdere i landbruget.

Krigens konsekvenser

Men for de polske sæsonarbejdere gik rejsen til Danmark i 1916 gennem et krigshærget Europa. For 1. verdenskrig (1914-1918) var på sit højeste, og da årets sæsonarbejde sluttede, kunne de ikke tage hjem. Mange valgte at tage langtidskontrakter og blev i Danmark – også efter krigens afslutning.

Landarbejderliv i børnehøjde

I sommerferien kan du følge i familien Haladin’s fodspor og gå på opdagelse i livet som polsk landarbejder. Aktivitetsturen starter i et nyanlagt landarbejdermiljø i børnehøjde – med plads til hele familien.

Et landarbejderhus, inspireret af Polakhuset, der er omgivet af en køkkenhave med grøntsager og en mark, hvor der arbejdes med roer og kartofler – og naturligvis høns i baghaven.

Find ud af hvem der boede i Polakhuset i 1916, mærk hvor meget en uges kartoffelløn vejer, hjælp godsejeren med jagten, smag rødbedesuppe lavet efter polsk opskrift, hør om hvorfor polakhuset er bygget af mursten og ikke af træ –  og fremstil til slut din egen minimursten og stempel den med logo.

Denne interessante og lærerige oplevelsespakke, der kan tage alt fra 30 minutter til 3 timer, afhængig af hvor meget man vil gå i dybden med historien og aktiviteterne, er gratis for hele familien, når entrebilletten til de to museer er betalt. Som noget nyt er årets sommerferietilbud også oversat til engelsk, så museets udenlandske gæster også kan få hele oplevelsen med.

Besøg det originale Polakhus

Familien Haladin boede ikke alene, men delte et landarbejderhus med 9 unge, polske kvinder. Huset blev opført på Gl. Estrup i 1909 og var beregnet til at huse de polske sæsonarbejdere. Polakhuset er i dag en del af Det Grønne Museum og er bevaret stort set som det stod dengang, Haladin-familien flyttede ind.

Læs mere om vores sommeraktivitet her:

 

FAKTA

’Landarbejder for en dag’:  Aktivitetstur for hele familien inkl. smagsprøve og fremstilling af minimursten

Periode: 24. juni – 13. august

Tid: 10:00-17:00 (smagsprøver og murstensværksted 10:00-16:30)

Pris: Gratis, når entré er betalt

Sprog: Dansk og engelsk.

Andre sommertilbud: Mød de frivillige, Årets Gang, Polakhusets historie og ugentlige tilbud i Madens Hus med formidling og brugerinvolvering.