Museumssommer: rekordbesøg, halv pris og plads til flere gæster

Dårligt vejr og halv pris giver rekordbesøg på landets museer. Det er er i hvert fald den konklusion, der drages i medierne i disse dage, hvor landets museer melder om rekordmange gæster. Flere steder har ligefrem været nødt til at bede museumsgæsterne om at udskyde besøget på grund af trængsel. Men billedet er ikke helt så enkelt. 

Det Grønne Museum har også oplevet rekordhøje besøgstal i kølvandet af samfundets gradvise genåbning oven på COVID-19 pandemien. Men med 6 hektar udeområde og 6000 m2 udstillingsområde, er der rig mulighed for at mange flere gæster kan få en oplevelse uden risiko for trængsel og trafikpropper.

Vi har spurgt 72 besøgende grupper på Det Grønne Museum. Og de er faktisk ikke enige i mediernes udlægning: et stort flertal svarer, at de ville være kommet uanset halveringen af billetpriserne.

”Journalisterne vil gerne henføre museernes gode besøgstal til det dårlige vejr og halv pris på museer,” udtaler direktør for Det Grønne Museum, Anne Bjerrekær ”men det er ikke hele forklaringen. Jeg mener også, at arbejdet med et solidt aktivitetsprogram, ny udstilling samt øget markedsføring har givet resultater.”

Det Grønne Museums hurtige rundspørge kan selvfølgelig ikke gøre det ud for en grundig analyse, men den indikerer at billedet er noget mere sammensat end man umiddelbart forventer.

Vi står naturligvis tilbage med en række spørgsmål som mange aktører kunne have god gavn af at få belyst grundigere: er der regionale forskelle? Ser billedet anderledes ud på museerne i byerne i forhold til de mere landligt beliggende museer? Hvor mange aflyste udlandsrejser er konverteret til ferier i Danmark? Hvordan er sammensætningen af gæsterne i forhold til en normal sæson osv.

”Vejret er svært at forholde sig til, men det spiller selvfølgelig ind. Men vi har tidligere set somre med dårligt sommervejr, hvor besøgstallet ikke er vokset af den grund” siger Anne Bjerrekær, ”Jeg vælger derfor at konkludere, at succesen først og fremmest skyldes et super godt aktvitetsprogram, støttet af gode frivillige kræfter, åbning af besøgsmagasiner og af særudstllingen STORT. Men det er utvivlsomt godt hjulpet på vej af, at danskerne i øget grad holder ferie i Danmark, og savner gode fælles oplevelser.”

God (museums)sommer!