Efterår på Det Grønne Museum

Efteråret er en eventyrlig årstid. Skoven står i sine flammende farver, haven giver sine afgrøder fra sig – og regnvejrsdagene, der måtte komme, er perfekte til indendørs museumshygge.

På Det Grønne Museum er efterårets aktivitetsprogrammet lige så bugnende, som vores historiske køkkenhave. Når sommeren bliver til sensommer og efteråret så småt vågner, skal der høstes og senere pløjes. I oktober er det højsæson for jagten, og når den lysegrønne sommerskov bliver til den orange efterårsskov, er der ikke meget, der slår en tur i skoven eller forbi vores dyr. Henover det hele følger Den Landbrugsbotaniske Have på Det Grønne Museum årstiden, og langt ind i efteråret er der lækre afgrøder, som kan smages på og duftes til i Madens Hus.

Og uanset om man vil det, eller ej, bliver efterår altid til vinter. Og jul. Vi skyder den nye årstid igang på Det Grønne Museum med en ordentlig omgang julehygge til julemarked.

Læs mere om efterårets program herunder.

 

VÅD JAGT: Sidste chance

Særudstillingen VÅD JAGT tager dig på en æstetisk rejse i 100 års unik dansk historie; nemlig historien om den til tider barske, men altid smukke strand- og havjagt. Jagtformen har været den direkte årsag til en række fantastiske og funktionelle genstande, som i udstillingen VÅD JAGT sættes i centrum: her er både de unikke danske jagtpramme, de storkalibrede geværer og lokkeænder i hele spektret fra de mest funktionelle til de smukkeste kunsthåndværker.

Søndag i uge 42 er sidste chance for at opleve udstillingen.

Du kan også gå på opdagelse i Flytningen, der er en særudstilling, der tager dig med bag kulissen og ind i arbejdet med at flytte et museum fra én landsdel til en anden.

 

Et hav af arrangementer

I efteråret byder vi på en masse arrangementer, som for de flestes vedkommende tager udgangpunkt i naturen omkring os og den fantastiske årstid.

Efteråret er højtid for jægerne. Det er nemlig her, at de traditionsrige fællesjagter afholdes og strand- og havjægerne tager ud efter trækvildtet. På Det Grønne Museum er vi i efteråret både vært ved Danmarksmesterskaberne i Vildtmad 2019, hvor kokke og fødevareproducenter konkurrerer om at kreere henholdsvis den bedste ret og det bedste produkt af vildtkød. Danmarks Jægerforbund kommer også og opmåler heldige og dygtige jægeres trofæer.

Vi fejrer også et af landbruges vigtigste arbejdsopgaver, nemlig pløjning, med Pløjedag 2019, og så afholder vi igen i år det populære Smagens Dag.

Og så lægger vi også gård til det gode og store arrangement Norddjurs Vest Galla Knækker Cancer.

DM I Vildtmad V2
Smagens Dag V2
Pløjedag V2

Efterårsforedrag

Selvom det er smukt udenfor – og vejret bare er et spørgsmål om påklædning – så kan det også være rart at gå i læ og suge lidt viden til sig. Det byder efteråret også på, når vi inviterer til to foredrag proppet med viden af to veloplagte foredragsholdere. Annette Hoff fortæller om den danske vinhistorie og Birgit Løgstrup tager dig med på en rejse i nogle af Danmarkshistoriens vigtigste begiveheder: De store landboreformer.

Efterårsferien

Efterårsferieaktiviteterne er et fyldigt og naturrigt kapitel i vores efterårsprogram.

Vi inviterer dig nemlig til at komme og opleve naturen med nye øjne på vores vidensgåture.

Den 12. oktober tager skovhistoriker Helle Serup dig med på en skovhistorisk gåtur, der præsenterer dig for et historisk blik på skoven, og hvorfor den ser ud, som den nu engang gør. Den 18. oktober er der sanketur med naturvejleder Anita Søholm, som ender med at I forbereder de sankede ingredienser over bål. Og endeligt den 19, oktober tager fuglekongen – eller eksperten – Iben Hove Sørensen teten, når der skal kigges på fuglelivet omkring museet. Og ja, vi har ambitioner om at få øje på en isfugl.

Hele efterårsferien har vi hver dag åbent i Historisk Værksted og på buebanen. Her kan du lave dine egne pile komplet med fanefjer, spidse og træskaft og bagefter prøve dem af med langbuen på vores buebane.

Læs mere om efterårsferiens aktiviteter her.

Madskoler

Efteråret er også tiden, hvor det er ekstra hyggeligt at samlet om gryderne. Skal pasta-kødsovsen have kamp til stregen, kan du suge ny næring til køkkengryderne fra Madens Hus, som i efteråret har to madskoler på programmet.

I efterårsferien tager vi livtag med 70’erne og tilberede knæhøje karse og andre klassikere fra det lilla-orange årti. Læs mere om 70’er madskoler her.

Senere i oktober har vi fokus på de gamle sort, når vi laver brød, grød og andet af de historiske kornsort – og kødet? Jo, det er naturligvis fra sortbroget svin. Læs mere om den historiske madskole her.

Oplev også...

Når efterårsvejret byder på udeaktiviteter kan du naturligvis møde vores husdyr på udearealerne: Køer, får grise, geder og kanier – alle af historiske danske dyreracer. Og selvom sommeren er forbi, bugner den historiske køkkenhave stadig, fx med rodfrugter, og æbletræernes grene er tunge af æbler. Værsgo’ at smag!

På vores store indendørs legeplads Børnene Gård kan børnene slå fantasien løs på regnvejrsdagene og bruge krudt, mens de leger i den gamle købmandsgård, det klassiske landkøkken eller tager en tur på pedaltraktorerne.

I besøgmagasinet har vi udstillet de store landbrugsmaskiner, hvor vi fortæller historien om den teknologiske udvikling i landbruget. I Den Gamle Smedie kan du møde smedene alle dage foruden mandage fra 12 – 16 til og med den 20. oktober. Og hver onsdag er de flittige frivillige i gang i traktorværkstedet fra 10 – 15.

Du kan selvfølgeligt også altid sætte tænderne i vores faste udstillinger.

Vi glæder os til at se dig på Det Grønne Museum i efteråret!

Praktisk information

Det Grønne Museum har åbent hver dag fra kl. 10 – 17 til og med efterårsferien. Herefter har vi åbent 10 – 15 tirsdag til fredag (mandag lukket) og 10 – 16 i weekenderne.

En dagsbillet for voksne koster 100 kr. – og giver adgang til både Det Grønne Museum og Gammel Estrup – Danmarks Herregårdsmuseum, der ligger på samme område.

Der er GRATIS adgang for børn u. 18 år.

Når du besøger museet kan du ombytte din billet samme dag til et årskort for KUN 85 kr.

På museet har vi masser af udendørs og indendørs områder, hvor du kan spise din madpakke. Du kan også lægge vejen forbi restauranten Den Gamle Stald, der har åbent hver dag fra kl. 11:30 – 14:30 (Køkkenet lukker kl. 14).

Find Det Grønne Museum