Historisk hubertusjagt på Djursland – Oplev jagtridningens storhed

Ryttere springer over forhindring til Hubertusjagt

Der er svære forhindringer der skal forceres til en Hubertusjagt.

Oplev gratis hubertusjagt den 7. september på Det Grønne Museum og Gammel Estrup. Se jagtridning, gamle håndværk, og nyd historiske udstillinger i naturskønne omgivelser. Takket være ELRO Fonden er der gratis adgang.

Den 7. september bliver en dag fyldt med historiske oplevelser og storslåede syn, når Det Grønne Museum og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum inviterer til en traditionsrig hubertusjagt. I samarbejde med Jydsk Jagtrideklub og Løvenholmfonden byder museerne på en dag, hvor både heste, jagt og gamle håndværk bringer fortiden til live.

Takket være generøs støtte fra ELRO Fonden er der gratis adgang for alle denne dag, hvilket gør det muligt for alle interesserede at komme og opleve de mange spændende aktiviteter.

Hubertusjagten – En tradition med dybe rødder

Hubertusjagten, opkaldt efter jægernes helgen Sankt Hubertus, er en tradition, der har sine rødder i den ældgamle parforcejagt, som har været praktiseret i Europa siden 1600-tallet. Parforcejagten, hvor ryttere på hesteryg jagede vildt gennem skove og åbne landskaber, var i sin tid en favorit blandt adel og kongehuse.

På dagen vil over 20 heste og deres rødjakkede ryttere, efter en parole og velkomst fra museerne, ride ud gennem porten klokken 10.30, hvilket markerer starten på dagens jagt. Rytterne, anført af to forreste ryttere med rævehaler, vil lede feltet gennem det naturskønne terræn omkring museerne og Løvenholmskoven. Publikum inviteres til at følge med, guidet af museernes formidlere, der vil fortælle om jagtens historie og pege på de bedste steder at overvære de imponerende spring.

Efter formiddagens springserie vil det være muligt at hilse på både ryttere og heste i nærheden af centerhuset.

Dagen afsluttes med en parade på gårdspladsen ved museerne omkring kl. 13.30, hvor ryttere og heste vil afslutte dagens Hubertusjagt.

Oplev gamle håndværk og historiske udstillinger

Ud over den spektakulære hubertusjagt vil museerne også byde på en række andre oplevelser. For eksempel vil Det Grønne Museums frivillige være til stede og vise gamle håndværk og traditionelle arbejdsmetoder frem, og de vil også tilbyde smagsprøver der tager udgangspunkt i efterårets dejlige farver og smage.

På Gammel Estrup kan børn og voksne rejse en tur tilbage til middelalderen og prøve en ridder-træningsbane, hvor man på kæphest eller cykel blandt andet kan finpudse sine evner inden for ringridningens kunst. Bliver man lækkersulten undervejs, holder Herregårdskøkkenet åbent med salg af hjemmebag og kaffe fra Madam Blå.

Museernes indendørs udstillinger vil også være åbne hele dagen, hvor man kan opleve alt fra jagtens og landbrugets historie til livet på de danske herregårde gennem århundreder. Museernes udeområder, herunder pryd- og nyttehaver, naturlegepladser og levende dyr, vil også være tilgængelige for hele familien.

Det Grønne Museums Levende lørdag – program

Hubertusjagten på gul mark

Der er en særlig stemning over Hubertusjagten i den smukke natur.

Det Grønne Museums Levende Lørdag finder sted fra klokken 11 til klokken 15, og her kommer hele 12 laug med frivillige og viser deres færdigheder og gamle håndværk frem, samtidig med de altid har tid til en hyggelig snak.

Biavlerlauget: I Bigården står vores frivillige fra biavlerlauget og passer vores bier. Kom og tal med dem om honning og bier.

Smedelauget: Vores smede holder til i den gamle smedje, hvor de med stolthed viser det gamle smedehåndværk frem ved issen.

Besøgsværterne: I vores besøgsmagasin står der frivillige klar til at fortælle om vores magasiner og de genstande som er sat frem. Her er der rig mulighed for at ’sparke dæk’.

Traktorværksetedet: Hvis man ikke fik stillet sin glæde ved besøgsværterne, så er traktorværkstedet ved siden af det oplagte sted at fortsætte. Her er de rutinerede mekanikere i fuld gang med at reparere og passe vores gamle maskiner.

Bryggerlauget: Ølbrygning er en kunstart, som virkelig stiller store krav. Kom og mød vores brygerlaug og hør mere om, hvordan man bryggede øl for over 100 år siden.

Polakhusgruppen: I Polakhuset holder vores polakhusgruppe til. De har altid tid til at servere en kop erstatningskaffe og fortælle om det unikke polakhus, som vi har her ved Det Grønne Museum.

Gartnerlauget: Vores gartnere passer haven ved Polakhuset og på dagen er der mulighed for at besøge haven og få en snak om deres arbejde.

Madlauget: Et af de mere populære stoppesteder til vores Levende lørdage er Madens Hus, hvor madlauget sørger for spændende smagsprøver fra historiske danske opskrifter. På dagen er det Jordæbler, en opskrift helt tilbage fra 1766

Mejeristerne: Også mejeristerne har smagsprøver på deres håndværk, de har sørget for smør, kærnemælk, friskost og oste lavet til årets landbrugsmesse i foråret.

Slagterne: Den sidste spændende smagsprøvestation er vores dygtige slagtere. De er kendte for deres lækre kødretter, men til Levende Lørdag er der dog taget udgangspunkt i årstidens frugt, så der laves æbleflæsk.

Skovlauget: Vanen tro er skovlauget at finde inde i vores udstilling om skoven – STORT. Her står de klar til at fortælle om arbejdet i skoven og de mange store maskiner.

Praktisk information
Dato: Lørdag den 7. september 2024
Tid: 10:00 – 17:00 (Hubertusjagt starter kl. 10.30)
Sted: Det Grønne Museum og Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Randersvej 2-4, 8963 Auning
Pris: Gratis adgang for alle takket være støtte fra ELRO Fonden