En ÆGstra påskeoplevelse

Farvning af påskeæg er en hyggelig familieaktivitet, som altid er populær; og især når man benytter blomster, urter og løgskaller til at farve dem.

Farvning af påskeæg er en hyggelig familieaktivitet, som altid er populær; og især når man benytter blomster, urter og løgskaller til at farve dem.

Æg betyder nyt liv og forårets komme! Det fejrer Det Grønne Museum med aktiviteter og historier om æg i hele påsken. Her kan du og familien blive klogere på æggets, og ikke mindst hønsenes, historie.

I tusindvis af år har årstidernes skiften og dyrenes liv været afgørende rammer for landbrugssamfundet. Foråret har formentlig også været den vigtigste af de fire årstider. For her bliver dagene længere, frosten er på tilbagetog, og livet begynder at blomstre op igen fra jordens mørke mulm.

Det er også her, de første dyreunger ser dagens lys. I hønsegården betyder det, at hønsene begynder at lægge æg igen – og inden længe klækkes kyllingerne!

Det er derfor, at ægget er blevet det stærke symbol på frugtbarhed og forår, både i de folkelige traditioner og i kirkens påskefejring.

Og derfor er det helt naturligt, at Det Grønne Museum fokuserer på ægget, kyllingen og hønsene i påskeferiens sjove og lærerige aktiviteter i år.

Påsketur, æggefarvning og smagsprøver

På Det Grønne Museum kan du gå på en kombineret indendørs og udendørs påsketur med spændende fortællinger, hvor du besøger museets høns i hønsegården, kyllinger under varmelampen, ser køkkener fra 1800-tallet frem til 1980’erne i Madens Hus og hører om påskens mad. Turen slutter med fortællingen om traditionen med påskeæg.

Der er også mulighed for at få en smagsprøve på Nikålssuppe og flettet brød, som museet tilbereder efter historiske opskrifter. Enkelte dage vil Det Grønne Museums bryggerlaug og madlaug servere smagsprøver på nybrygget øl og historiske påskeretter.

Endelig kan man også farve æg i smukke mønstre og farver ved brug af urter, blomster og løgskaller mod en lille brugerbetaling (2 æg for 10 kr.).

Æg var en luksusvare

For næsten 200 år siden fortalte H.C. Andersen historien om konen, der gik til marked for at sælge de æg, hendes høne havde lagt. Mens hun gik og balancerede kurven med æg på hovedet, drømte hun om, hvad hun ville gøre med alle de dejlige penge, hun ville tjene! Sådan gik det desværre ikke i historien; men på landet dengang var det kvinderne, der havde ansvaret for hønseholdene, og de penge de tjente, rådede de selv over. Det var ofte et væsentligt tilskud til husholdningens indtjening.

Dengang var friske æg en luksusvare. Og det var de faktisk helt frem til kunstig lys og varme kom til. For hele vinteren igennem lagde hønsene stort set ikke æg.

Så når foråret endelig kom, kunne man pludselig igen købe og tilberede friske æg i de danske husholdninger! Derfor fejrede man æggenes tilbagekomst som noget særligt – med fx flotte, farvede æg, som man kunne give som gave.

I dag produceres ca. 90 millioner kilo æg i Danmark om året, og hver dansker spiser ca. 4 æg om ugen i gennemsnit! Mere end 100.000 husstande i Danmark holder høns derhjemme ifølge Dansk Fjerkræavlerforening, og interessen er stigende. Vi vil gerne være selvforsynende med æg, og vi vil især gerne holde høns, der lægger farvede æg fra naturens hånd.

Oplev en ÆGstra påske på Det Grønne Museum, hvor du smager og lærer om påskens traditioner, og er med til at byde foråret og kyllingerne velkommen fra d. 1 april (og nej det er ikke en aprilsnar).

 


ALLE PÅSKENS DAGE FRA 10-17

Det er ikke kun de færdige påskeæg der er flotte i farven. Selve produktionen med farverige blomster og urter er også særdeles kunstnerisk og flot.

Det er ikke kun de færdige påskeæg der er flotte i farven. Selve produktionen med farverige blomster og urter er også særdeles kunstnerisk og flot.

SMAGSPRØVER
Nikålssuppe
Flettede brød

AKTIVITETER
Standertur med 5 stop
Besøg hønsene og kyllingerne
Æggefarvning (2 æg for 10,- DKR)

KUN ENKELTE DAGE
1.April – Mød bryggerlauget og smag på deres historiske øl fra 12-15
3.-4. April – Mød Madlauget og smag på påsken fra 12-15
5. April – Oplev traktorværkstedet fra 11-15