Årets mandelgaveidé

Risalamande pænt anrettet og pyntet

Risalamanden startede ikke som en dessert, men som en billig mættende forret.

En af juleaftens vigtigste konkurrencebaserede juletraditioner er uden tvivl ’kampen om mandelgaven’.

Men ved du, hvorfor vi har en mandelgave og skal finde den hele mandel i risalamanden?

Denne tradition går helt tilbage til 1700-tallet, hvor man typisk startede juleaftens festmåltid med en forret af den billige, men mættende, sødgrød, som skulle sørge for, at der ikke blev spist så meget af det dyre kød, der ventede bagefter som hovedretten og det egentlige festmåltid.

For at lokke så meget sødgrød som muligt ned i selskabets maver (primært karlenes), lavede husmoderen typisk en lille konkurrence ud af denne forret.

Hun gemte simpelthen en lille nød i den store portion sødgrød – og den heldige ’finder’ af nødden vandt den fornemme præmie – forløberen for mandelgaven. Præmien den gang var et kys fra pigen på gården.

Den gang tænkte man ikke så meget over, om der var samtykke … men i dag går det næppe an som præmie til vinderen af mandelgaven?

Derfor har vi her fundet årets mandelgave-idé – som uden tvivl vil skabe lige så stor glæde ved den glade ’karl’, der vinder kampen om mandelgaven. For lige nu kan man nemlig købe bogen ” SIKRE SKUD – STORM P. OG DEN DANSKE JAGT 1900-1949”, der for kun 149,- er den oplagte mandelgave, og som kan købes her på museet eller i vores webshop.