Julehygge og juleudstillinger

Jul - 1800-tallet

Hvordan så en jul ud for ca. 200 år siden?

Så står december for døren og kalenderen kan fortælle os, at det er på tide at finde juleroen, den indre nisse, julemusikken og hyggen frem fra gemmerne – sammen med de store kasser med julepynt.

Her på Det Grønne Museum er vi klar, og har fundet både julehyggen og vores indre nisse … og en masse andet spændende frem til vores gæster!

Og vi vil rigtig gerne hjælpe jer alle med at komme i julestemning – når I besøger os i december måned.

Derfor vil den kommende måned byde på mulighed for vores pop-up udstilling om 300 års julehistorie. 1700-, 1800- og 1900-tallets jul fortælles på udsmykkede tableauer.

Disse tre tableauer udgør også en del af vores digitale juletur ’Alletiders Jul’, hvor de bliver suppleret op med historierne om juletræet, julekålen og dyrene (og nisserne) i laden.

Derudover har vi også pyntet museet op med en masse hyggeligt, historisk og traditionelt julepynt.

I weekenderne har vi lige sørget for, at det hele får lige et lille nøk opad på julehyggen. For der vil vores gæster også kunne opleve den sanseberusende duft af julebag. For inde i ’Historisk Værksted’ bliver der bagt ’Oles Honningbrød’, som er en opskrift udviklet af en af vores frivillige biavlere.

Spørg endelig ind til brugen af honning i bagværk når du smager brødet, da honning har flere gode egenskaber netop i forbindelse med bagværk.

Og hvis den liflige duft og en smagsprøve giver lyst til mere, så kan man også selv for kun 20,- bage og dekorere sit eget honninghjerte efter en helt speciel historisk opskrift som er næsten 130 år gammel. Der er tale om Laura Adelers opskrift fra 1893 fra kogebogen ’Illustreret kogebog for by og land’.

Ens eget bagte og dekorerede honninghjerte kan man selvfølgelig få med hjem, og endda i et flot selvlavet kræmmerhus!

Og som en lille hemmelighed, kun mellem os to, kan jeg også afsløre, at vi også har fået besøg af Rudolf her i julemåneden.