Urokse og kranium

Uroksen var et vigtigt byttedyr i jægerstenalderen. Under 2. verdenskrig fandt man ved Auning et uroksekranium, der nu er i museets samling. Det henved 5.000 år gamle kranie er brugt som model til rekonstruktionen af uroksen i museets udstilling.

Uroksen er uddød. Den sidste blev skudt i Polen i 1627, men helt tilbage i jægerstenalderen var den et eftertragtet bytte. Jægere med hunde og bevæbnet med buer og pile sneg sig tæt ind på dyret, for at pilene kunne nå uroksens hjerte eller lunger. Den farlige jagt på det et ton store dyr kunne sikre mad til en hel boplads i en måned eller mere.

Rekonstruktionen af uroksen er måske den eneste af sin art i verden. Den er lavet af konservator Karsten Feldsted på baggrund af studier af stenalderfolkets hulemalerier, nyere beskrivelser i litteraturen og afstøbninger af mosefundne knogler. Kraniet er dateret til at være 4-5.000 år gammelt. Der er mere end 200 fund af uroksekranier og knogler i Danmark, men ikke mange så velbevarede som kraniet fra Auning-tyren.

Uroksen var en af de store græssere, som påvirkede landskabet og bidrog til at holde skoven mere åben i jægerstenalderen. En anden stor græsser, som også uddøde i Danmark er elgen. Men i Lille Vildmose i Himmerland, blev der i 2015 udsat elge, som hjælper til med at pleje højmosen og det helt specielle økosystem der er der.

Billeder

Overblik

Klassetrin: mellemtrin

Fag: Dansk, historie, natur/teknik

Indhold/Tags: Urokse, jægerstenalder, Urokse-kranium, mellemtrin, store græssere

Dagens ideforslag: Tegn eller beskriv en urokse-jagt i jægerstenalderen

Links: Læs om en anden urokse fundet i Danmark: https://natmus.dk/historisk-viden/danmark/oldtid-indtil-aar-1050/jaegerstenalderen-indtil-4000-fkr/uroksen-fra-vig/