Skakbrik og kubikmeterklods

Forstmanden Johann Georg von Langen blev i 1763 hentet til Danmark af kongen for at sikre de danske skove, der var tæt på udryddet. Skakbrikken og kubikmeterklodsen fortæller på hver deres måde om von Langens betydning og skovrejsningens historie.

I museets samlinger er der en lille skakbrik. Den er lavet af porcelæn og formet som et portræt af en mand med uniform. Det er den tyske forstmand, Johann Georg von Langen (1699 – 1776).

I samlingerne er der også en kubikmeterklods skåret ud i ét stykke fra en stor ædelgran. Det er en træart von Langen fik indført til Danmark. Træet blev plantet på von Langens tid og faldt i en storm 176 år senere. Da var det 38,7 m. højt.

De to genstande vidner på hver deres måde om en tid, hvor Danmark, til trods for at landet oprindeligt var dækket af skov, i 1700-tallet havde reduceret det samlede skovareal til ca. 3 %. Derfor hidkaldte kong Frederik d. 5. i 1763 von Langen for at sikre fremtidens skov og den livsvigtige ressource, træet.

Von Langen fik opmålt skovene, indført systematisk fældning og genplantning, og forstod at det var nødvendigt at tænke langt frem og lave planer for skovenes drift, der rakte 100 år frem i tiden. Han var også hovedmanden bag indførelsen af de hurtigvoksende nåletræer i Danmark. I dag har Danmark et skovareal på ca. 14%.

Billeder

Overblik

Klassetrin: Indskoling, Mellemtrin

Fag: Dansk, historie, natur/teknik, matematik

Indhold/tags: Von Langen, forstmand, skov, 1700-tallet

Dagens ideforslag:
Skab en tredimensionel figur. Figuren kan skæres i træ, laves i modellervoks eller bygges i Lego.