Oehlenschlägers bøg

Adam Oehlenschläger skrev nationalsangen, hvor landet står med ”brede bøge”. Som stor dreng var han i 1793 på tur i Jægersborg Dyrehave, hvor han ridsede sine initialer ind i en bøg, der nu er en del af museets samlinger.

I museets samlinger er der en stor træstub, den nederste del af det træ, vi kender som Oehlenschlägers bøg. Adam Gottlob Oehlenschläger (1779 – 1850) var digter og forfatter og mest kendt for nationalsangen ”Det er et yndigt land” og digtet ”Guldhornene”.

Idéen med at ridse egne eller kærestens initialer ind i et træ er nok velkendt for de fleste, men få har været så ihærdige som Oehlenschläger. Som stor dreng tog han i 1793 ud til Dyrehaven nær København, og skar sine initialer i et ca. 100 år gammelt bøgetræ. Som voksen vendte han tilbage med sin familie til det samme træ, og skar herefter et bogstav om året, og endte med at have skrevet hele sit efternavn. Træet væltede i 1999 i en voldsom storm, og da man fra skovdistriktets side var klar over dets særlige betydning, forærede man træstykket til museet.

Bøgetræet har en særlig betydning i danskernes bevidsthed. Oehlenschläger hylder det selv i vores nationalsang, hvor ”(…) det står med brede bøge”, så mens egetræet stod for det majestætiske og kongemagten, så kom bøgetræet til at stå for demokrati og det folkelige.

Overblik

Klassetrin: Indskoling, Mellemtrin

Fag: Dansk, historie

Indhold/tags: Nationaldigter, romantikken, guldhornene

Dagens ideforslag: Lav en tegning, hvor dine initialer/dit navn er ridset smukt ind i barken på et stort bøgetræ.