Nyheder

Koldt skovarbejde, lune træsysler og varm kakao

Det Grønne Museum ved Gl. Estrup rykker skoven helt tæt på museet og indbyder i vinterferien til flere
forskellige aktiviteter med træ både ude og inde.

Det er vinter, og i skovene står træerne uden blade og skovbunden er dækket af frost og sne, men skovbruget står aldrig stille – opgaverne veksler blot med årstiden. Det er nu, der fældes og saves i skovene, og indendørs i varmen er der tid til at forarbejde træet til en lang række forskellige produkter. Derfor inviterer Det Grønne Museum ved Gl. Estrup og museets frivillige i vinterferien til oplevelser med udgangspunkt i træ både ude og inde.

Oplev stemningen fra gammel tid, når der ved indgangen til museet arbejdes med langsave, barkhøvle og snittebænke. Det gamle skovkomfur er tændt op, så man kan varme sig på en kop varm kakao i skovarbejdernes skurvogn, der er indrettet med skovarbejdernes værktøj.

Mærk også glæden ved at arbejde med træ og papir i Historisk Værksted, hvor der er gjort parat til produktion af hjemmelavet papir og fremstilling af lokkeænder i træ. Museet har eksperimenteret med fremstilling af papir lavet af genbrugsmaterialer så som savsmuld, aviser, bøger og makuleret papir fra museets kontorer, og der er gjort klar til eksperimenter, så det hjemmelavede papir både får nyt liv og sit helt eget udtryk.

”Træ kan bruges til mange ting, og et af de helt store områder i moderne træindustri er fremstilling af papir. Det er en ekstremt ressourcekrævende proces at lave papir, og der bruges mange kemikalier og store mængder vand – men det gode er, at når først papiret er fremstillet, kan det bruges mange gange efterfølgende. Jeg har eksperimenteret med materialerne, og i Historisk Værksted kan vi både se på de metoder, der ikke virker, så som papir lavet udelukkende med savsmuld, og de eksperimenter, der lykkes, fx
papir med halm og papir lavet på gamle, historiske opslagsværker om landbrug,” fortæller museumsformidler Rasmus Amtkjær.

 

Lav en krikand
I dag bruger vi plastic til mange af de ting, som før i tiden blev fremstillet i træ. Et godt eksempel er museets store samling af lokkefugle, som jægerne brugte, når de skulle på strand- og havjagt. Lokkefuglene blev før i tiden snittet i træ og omhyggeligt malet, så de lignede en rigtig fugl. Når træfuglene lå på vandet, lokkede de levende fugle til at lande i nærheden, så jægerne kunne skyde dem. I museets Træværksted kan du samle din egen lokkeand – og farvelægge den lige som du vil. Museumsformidler, Rasmus Amtkjær, har udvalgt en krikand i museets samling, og på museets tømrerværksted, har man kopieret modellen og savet krop og vinger ud, så man kan gå lige til arbejdet med at samle, slibe og male fuglen.

”Krikanden er Danmarks mindste and, og når hannen er i sin pragtdragt, kan man især kende ham på det fine brune hoved med grønt ved øjnene. Når vi maler vores krikænder, kan vi finde inspiration til farvelægning i museets udstilling, hvor der er en stor samling lokkefugle, men fantasien kan også få frit spil – hvem siger, at en krikand ikke kan have orange vinger? ” smiler Rasmus Amtkjær.

Museets udstillinger er åbne, og i særudstillingen ”Flytningen” har vi samlet det bedste fra jagt- og skovsamlingerne. I MADENS HUS vises kunstudstillingen: ”Et landskab af måltider”, hvor lokale kunsterne har forsøgt at indramme Djurslands mangfoldige spisekamre. Malerierne er forsynet med fortællinger om den danske madkultur.

Det Grønne Museum ved Gl. Estrup har åbent alle dage i vinterferien fra lørdag d. 9. februar – søndag d. 17. februar kl. 10 -16, og værkstederne holder åbent kl. 10-15. Entré til museet er 90 kr., og i hele februar måned får man et årskort med, når man køber billet. Børn under 18 år kommer gratis ind. Det koster 10 kr. at lave papir og 10 kr. at male en lokkefugl. Kakaoen giver vi!

For yderligere information:
Museumsformidler Rasmus Amtkjær, mail: ra@dgmuseum.dk, tlf. 2080 3126.