Årets gang - BondelivIndskolingMellemtrin

Julens traditioner

Julen er en tid med mange traditioner. Selvom der er stor forskel på vores jul og på julen ‘i gamle dage’, er der alligevel mange af de gamle traditioner, som også hører vores jul til. Pebernødder, risengrød, kager, gæster og mad i rigelige mængder er og var en meget væsentlig del af julen.

Nissen eller gårdboen, som han også kaldtes, skulle dengang som nu have sin risengrød hver eneste dag i julemåneden, hvis man ville undgå at han drillede, eller det der var værre.

Onde magter, især troldtøj, skulle man beskytte sig imod, hvis man ville undgå, at der skete ulykker i stalden, i laden, i huset og på markerne. Man skulle f. eks. sætte stål, og alt hvad der kunne løbe rundt, skulle gemmes væk.

Juletræet kendte man ikke før i tiden, men julebukken, som havde hæderspladsen i stuen, pyntede man med farvede bånd.

Man gav heller ikke hinanden gaver, sådan som vi gør i dag – men man glædede sig alligevel til julen, som man forberedte i lang tid.

 

Museets udstillinger

Alderssvarende dialogbaseret rundvisning med fortællinger i udstillingerne, hvor vi følger julens traditioner i en rejse tilbage i tiden gennem 2000 år.

 

Aktivitet

Eleverne opdeles i mindre grupper. De bager pebernødder, bager gode råd i jernkomfuret og kærner smør i køkkenet. De laver julepynt af halm, dypper lys og samles alle omkring julebordet med risengrød, som er kogt i høkassen. For 0. klasse udskiftes aktiviteten at lave halmjulepynt med en af de gamle julelege – blindebuk. Sang og udklædning forbinder legen med traditioner og folkelighed.

Varighed: 4-4½ time – Pris: 1.200 DKK

Udarbejdes senere.