Årets gang - BondelivHusdyr & nytteplanterMellemtrin

Halm og tovværk

Tidligere var halmen en meget værdifuld ressource, som blev anvendt til mange forskellige formål. Ikke alene som dyrefoder, strøelse og tækkemateriale havde det stor betydning. Af halmen blev der også fremstillet sædeløb, bikuber, barnevugger, sykurve, beholdere til opbevaring af korn, mel og gryn, halmsimer (reb), såler m.m.

Rebslagning er et tekstilhåndværk, som har været kendt og praktiseret i by og på land helt tilbage i 1400-årene. Plantefibre af hamp var tidligere det vigtigste råmateriale og spinning den grundlæggende teknik. Tovværksfabrikkerne har nu overtaget arbejdet og håndværket er stort set forsvundet. De sidste håndslåede reb, som blev fremstillet på landet, var af høstbindegarn. De korte stykker fra kornneg og halmballer blev skåret fri for knuder og bundet sammen til lange garn, hvoraf man slog reb.

Museets udstillinger

Dialogbaseret rundvisning i udstillingerne, hvor vi fortæller om selvforsyning og arbejdet med halm og fremstilling af reb.

Aktivitet 

Eleverne opdeles i mindre grupper. Nogle starter med at arbejde med tovværk hvor de i fællesskab slår et langt reb af bindegarn, og andre arbejder med halm. Eleverne får instruktion i at anvende de gamle teknikker, og lærer hvordan halmsimer laves af våd halm. Af halmsimerne er det muligt at lave bordskånere eller mindre kurve. Af den våde halm kan der også laves såler eller grydeskrubbere. Håndværket er let at lære, sværere at mestre, og tålmodighed lønner sig.

 

 

Varighed: 4 timer – Pris: 1.200 DKK

Udarbejdes senere.