Husdyr & nytteplanterMad fra mark & skovMellemtrinUdskoling

Forårsmad – spirende sprødt

Foråret er begyndt, når hønsene igen lægger æg, og de første grønne skud vokser op af jorden.

I dette forløb følger eleverne i oldemors fodspor ud i hønsehuset og køkkenhaven for at samle ind til et måltid fyldt med vitaminer, livsmod og håb ovenpå en mørk, lang vinter med ringe kost.

 

Museets udstillinger

Alderssvarende dialogbaseret rundvisning med fortællinger i udstillingerne.

Særligt fokus på forårets arbejdsopgaver i det selvforsynende bondehjem – forårsmadens betydning og skikke og tro i bondehjemmet.

Aktivitet

Eleverne opdeles i mindre grupper. De arbejder i museets oplevelseskøkken, der giver mulighed for at tilberede mad i 4 autentiske køkkener, der ser ud, som de gjorde i år 1600, 1880, 1945/1950 og 1960/1970. Køkkenerne afspejler den teknologiske udvikling fra åben ild, over brændekomfur til gas og el. Til hver tidslomme er der udvalgt karakteristiske historiske opskrifter. Vi henter de fleste råvarer fra museets landbrugsbotaniske have, der fortrinsvis rummer gamle nytteplanter fra bondehaver. Maden, der tilberedes på ildstedet, kunne være byggrød eller ærtemos med stegt flæsk. På brændekomfuret, kunne tilberedes kørvelsuppe med forlorne æg eller pandekager med sur fløde. I køkkenet fra 2. verdenskrig kunne retter som nældefrikadeller og rabarbersaft være på menuen og i 1960/70’erne udvælges klassikere fra Karolines køkken.

Bordækning og bordskikke giver indblik i historiske traditioner.

 

Undervisningsforløbet lægger op til læsning og tolkning af historiske opskrifter og anvisninger, omregning af måleenheder fra gamle til moderne mål, samt forståelse for anvendelse af råvarer direkte fra den selvforsynende bondegård.

Hver gruppe præsenterer deres ret for resten af klassen og deler derved begejstring og læring.

Varighed: 4½ time – Pris: 1.900 DKK

Udarbejdes senere.