Husdyr & nytteplanterMad fra mark & skovMellemtrinUdskoling

Efterårsmad – rigeligt og nærende

I det selvforsynende bondehjem var urtehave, kålgård, frugthave og markafgrøder afgørende for overlevelse og sundhed. Maden var fremskaffet af gårdens produkter og årstidens råvarer, af muligheden for at høste i haven eller opbevare og konservere de friske råvarer til senere brug.

Sensommer og efterår giver bugnende haver med rigelige mængder af råvarer til fremstilling af sunde og nærende måltider.

Gamle danske opskrifter er anvisninger på tilberedelse af årstidens produkter – en af de tidligste danske kogebøger ”En artig og meget nyttig kogebog” er fra 1648. Op gennem tiden er anvisningerne blevet flere og mere alsidige og deres formål har været forskellige; nyttige, nøjsomme, sundhedsfremmende mv. I dag er mad og kogebøger blevet identitets- og livsstilsskabende.

I dette undervisningsforløb tager vi udgangspunkt i de gamle danske traditionelle råvarer, der er knyttet til årstiden og skaber smagsoplevelser af både historiske og nyere retter.

 

Museets udstillinger

Alderssvarende dialogbaseret rundvisning med fortællinger i udstillingerne.

Særligt fokus på madens kulturhistorie, årstidens arbejdsopgaver i det selvforsynende bondehjem, skikke og tro.

 

Aktivitet

Eleverne opdeles i mindre grupper. De arbejder i museets oplevelseskøkken, der giver mulighed for at tilberede mad i 4 autentiske køkkener, der ser ud, som de gjorde i år 1600, 1880, 1945/1950 og 1960/1970. Køkkenerne afspejler den teknologiske udvikling fra åben ild, over brændekomfur til gas og el. Til hver tidslomme er der udvalgt karakteristiske historiske opskrifter.

 

Vi henter de fleste råvarer fra museets landbrugsbotaniske have, der fortrinsvis rummer gamle nytteplanter fra bondehaver. Maden, der tilberedes på ildstedet, kunne være æblekompot, bondepige med slør og søbekål. På brændekomfuret, kunne tilberedes kærnemælkssuppe eller kræmmerhuse med bær og frugt. I køkkenet fra 2. verdenskrig kunne retter som farserede porrer eller en himmerigsmundfuld være på menuen og i 1960/70’erne udvælges klassikere fra Karolines køkken.

 

Bordækning og bordskikke giver indblik i historiske traditioner.

Undervisningsforløbet lægger op til læsning og tolkning af historiske opskrifter og anvisninger, omregning af måleenheder fra gamle til moderne mål, samt forståelse for anvendelse af råvarerne direkte fra den selvforsynende bondegård.

Hver gruppe præsenterer deres ret for resten af klassen og deler derved begejstring og læring.

Varighed: 4½ time – Pris: 1.900 DKK

Udarbejdes senere.