Årets Vildtret 2022

DM i Vildtmad / 6. november / 10 – 16

NEDENFOR KAN DU SE PROGRAMMET FOR 2022 – MEN HOLD ØJE MED SIDEN, FOR VI GLÆDER OS ALLEREDE NU TIL 2023 – OG VIL OPDATERE SIDEN, EFTERHÅNDEN SOM PROGRAMMET FOR 2023 BLIVER LAVET.

Vi kan garantere, at det bliver en vild dag, når landets bedste kokke sætter hinanden stævne på Det Grønne Museum for at dyste om at blive landets bedste vildtkok. Det er foreningen Vildtgastronomi, der for tredje gang afholder mesterskaber på museet.

Udover selve kokkekonkurrencen er der et hav af aktiviteter på dagen. Se mere her.

Masser af spændende aktiviteter hele dagen

Den store begivenhed på dagen er uden tvivl konkurrencen i Årets vildtret 2022, hvor seks danske topkokke dyster om at lave den lækreste servering, udelukkende med et bålsted som varmekilde. Her kan man hele tiden følge med og se hvordan det går.

Men konkurrencen er pakket ind i et sandt fyrværkeri af sjove, spændende og lærerige aktiviteter og muligheder for hele familien.

For bare at nævne nogle af de ting der sker (og du kan læse om alle muligheder længere nede på siden), så kan man:

  • Få mulighed for selv at flå, partere og tilberede en vildtret over bålet.
  • Prøve at creste (dekorere) sin egen pil og skyde på en indendørs skydebane.
  • Se og selv prøve at arbjede med fremstillingen af en langbue.
  • Se når 24 kokkeelever tilbereder forskellige vildttyper og også smage det endelige resultat efterfølgende.
  • Lave sin egen jagtbog med motiver fra herregårdshistorien.

Men der sker meget mere endnu – og glem selvfølgelig ikke hovedattraktionen – konkurrencen Årets vildtret 2022!

Årets Vildtret - DM i vildtmad
Kom på Det Grønne Museum 6. november og oplev Årets Vildtret - DM i vildtmad 2022

Årets vildtret - program

Kl. 10.00 – Årets vildtret åbner.
Kl. 10.00 – Velkomst v. Borgmester i Norddjurs Kommune Kasper Bjerregaard
Kl. 10.05 – Velkomst v. Formand for Vildt Gastronomi Michael Ramlau
Kl. 10.10 – Vildt parade, jagthorns-fanfare, Lodtrækning om konkurrencestart
Kl. 10.15 – 6 danske topkokke starter konkurrencen.
Kl. 14.30 – Skuebord – se udstillingen af de seks retter.
Kl. 15.00 – Kåring & præmieoverrækkelse.
Kl. 16.00 – Tak for i år.

Årets kokke 2022

  • Køkkenchef Anika Madsen – Restaurant Fasangården
  • Køkkenchef Bendix Sixhøj Laursen – Restaurant MARK
  • Køkkenchef Christoffer Sørensen – Restaurant Studio
  • Køkkenchef Thomas Wetle Andersen – Restaurant Vestervenner – Strandgården
  • Køkkenchef Christian Nurup – Restaurant Baumann
  • Kok Mads Herly Staber – The Lab

Dommer og konferenciers

Dommerpanel ved Årets Vildtret:

  • Helle Brønnum Carlsen, Madanmelder White Guide
  • Mikkel Maarbjerg, Kok og partner, Kirk+Maarbjerg
  • Jakob Mielcke, Køkkenchef på Mielcke & Hurtigkarl (og dommer i Masterchef)
  • Jesper Uhrup Jensen, Madanmelder og chefredaktør på GASTRO

Konferenciers:

  • David Carsten Pedersen, Erfaren jæger vært på podcasten Jagtradio
  • Bettina Buhl, museumsinspektør på Det Grønne Museum med ansvar for madens historie.

Alt det rundt omkring

Mens kokkene kæmper det bedste, de har lært, kan du snuse rundt på det store aktivitetsområde, hvor du både finder boder fra samarbejdspartnere og en skov af aktiviteter.

Noget kan du opleve hele dagen, og andet er kun på udvalgte tidspunkter. Det hele fremgår tydeligt af det program, du modtager på dagen, når du betaler for entreen.

Udendørs aktiviteter

VELKOMMEN TIL ÅRETS VILDTRET 2022
Velkomst v. Borgmester i Norddjurs Kommune Kasper Bjerregaard
Velkomst v. Formand for Vildt Gastronomi Michael Ramlau
Velkomst v. Konferencier David Carsten Pedersen, jæger og vært på podcasten Jagtradio og Bettina Buhl, madhistoriker på Det Grønne Museum.

•Vildtparade med præsentation af vildtet der er nedlagt til konkurrencen af lokale jægere på Djursland.
•Jagthorns-fanfare.
•Kokke-lodtrækning om starttidspunkt og valg af vildttype til konkurrencen Årets Vildtret 2022.
Tidspunkt: 10.00


FORLÆGNING AF VILDT
Inden vildtet kan tilberedes og spises skal det flås/plukkes og parteres. Denne del af arbejdet kalder man ”forlægning” på jægersprog. Kom og se de lokale jægere fra Djursland der hjælper kokkene med at forlægge vildtet inden det bæres videre til konkurrencekøkkenerne. Her er rig lejlighed til at se både hjortevildt og fuglevildt helt tæt på – og både udenpå og indeni.

Tidspunkt: 10.15


”FASAN-LEJREN” – på plænen
Besøg et af de 4 bålsteder i Fasan-lejren og lær at flå, partere og tilberede en fasan. Tag dit barn, ven eller ægtefælle i hånden og lav jeres helt egen vildtret over bålet. De glade og hjælpsomme unge naturformidlere sørger for, at I går fra bålet med en kanon oplevelse og en lækker smagsprøve i maven.

Tidspunkt: 10.15, 11.15, 12.30 og 15.20


JAGTHUNDE-SHOW – mødested ved Voldgraven
Se hvordan jagthunde trænes i forskellige discipliner relateret til jagten bla.
lydighed og vand-apportering.
Appotering er kunsten at hunden kan finde, opsamle og bringe jagtbyttet tilbage til sin fører.

Tidspunkt: 11.30


 

Aktiviteter på Det Grønne Museum

Det Grønne Museums aktiviteter starter i udstillingen STORT

  • INDENDØRS BUESKYDNING
    Prøv museets helt nye indendørs bueskydningsbane, her kan du ramme forskellige dyr.
    20 kr. for 3 skud. (Bueskydningen er gratis, hvis du har købt en pil til cresting.)
  •  CRESTING / DEKORERING
    Cresting er kunsten at dekorere sin egen pil i pileværkstedet. Tilføj dine særlige kendingsmærker – test pilen på buebanen og tag den med hjem! (40 kr inkl. 3 skud på buebanen)
  • QUIZ
    Løs gåden og deltag i lodtrækning om en præmie fra Museumsbutikken
  • JAGTIVITETSHÆFTE
    Tegn og leg dig gennem jagtens vilde historie! Mest for små jægere.
  • PRODUKTION AF LANGBUER
    Bue-lauget laver langbuer ved snittebænke i udstillingen STORT.
    Mød de frivillige i buelauget og prøv kræfter med buemagerens værktøj.

Tidspunkt: 10.30 – 15.30


FREMSTILLING AF RØGEDE VILDTPØLSER – Historisk værksted
Hele dagen fremstilles røgede vildtpølser af frivillige fra Slagterlauget på Det Grønne Museum. Følg processen fra fars til færdigrøget pølse. Opskriften er Slagterlaugets egen, og den er hemmelig – siger de.

Tidspunkt: 10.30 – 15:30


BODER FRA VIRKSOMHEDER OG SPONSORER – på vej mod udstillingen STORT

Bullseye Spirits Distillery:
Hjemmeside: https://www.bullseyespirits.com/  (Tema: Alt i gin)

Bag&Co:
Hjemmeside: https://bagogco.dk/  (Tema: Bagning og bagetilbehør)

Nature by Hjort:
(Tema: Lækkerier)

Forrådskammeret: Økologisk surdejsbrød, tapenader, kager, Bagsværd lakrids, svendborg sennep, jagtbøger , røgbøger og “jagt relaterede” billeder.
(Tema: Lækkerier)

Kryan Larsen Knive: Du får en unik kniv og af de bedste og flottes materialer. Jeg har bygget knive i over 20 år. I 2016 begyndte jeg at sælge knivmaterialer på Jk-knivmaterialer.dk
Hjemmeside: https://www.kryanlarsenknive.dk/ (Tema: Knive)

Blomstergården i Viborg: Blomstergården ved Viborg har æblemost i mange forskellige varianter med. Både søde/mild og friske og fyldige blandinger af flere forskellige æbler. Til baggrund: Vi tager et enkelt 1 års frugttræ og et enkelt 2 års frugttræ med for at vise forskellene og vise vi sælger frugttræer. Desuden har vi vores bøger med. Hjemmeside: www.blomstergaardenvedviborg.dk og www.gamlefrugtsorter.dk (Tema: Frugttræer, most m.m.)

Norddjurs Bryghus: Norddjurs Bryghus er et nyt bryghus som er blevet etableret, da Øl-sommelier Kim Thygesen (fra Restaurant Den Gamle Stald) mente, at der skulle forblive et lokalt bryghus i Norddjurs. Øllet tilberedes uden smarte dikkedarer og obskure tilsætninger, men med fokus på smagen som vigtigste element.
(Tema: øl)

Fru Hansens Butik & Café: Min stand er med dansk produceret lokal dyrket ting bl.a. den velkendte alkoholfrie Solbær Æblegløgg fra Krogh’s Grønt, en familiedreven frugtplantage beliggende i Sønderjylland tæt på Tønder, som har fokus på naturen og bæredygtighed.
(Tema: Lækkerier)

PetPro ApS: PetPro – Naturligt foder til din hund uden tilsætningsstoffer. Vi medbringer naturlige snacks samt vådfoder fra vores eget brand Naturtro. Tørfoder samt prøveposer på fra Essential og Platinum, samt et udvalg af økologiske og naturlige plejeprodukter.
Webshop: www.petpro.dk (Tema: Hundemad)

 

Denne liste vil løbende blive udvidet og opdateret, efterhånden som listen bliver gjort færdig.

Tidspunkt: 10.30 – 15.30


VILD med VILDT – I Madens Hus
24 talentfulde aarhusianske kokkeelever udforsker og tilbereder forskellige vildt-
typer i køkkenet på Madens Hus. Kom og oplev elevernes arbejde med vildtet – og smag resultatet kl. 13.30, når de serverer delikate smagsprøver til publikum.

Tidspunkt: 11.00


JAGTENS HISTORIE – 10 GENSTANDE – 10.000 ÅR – Udstillingen STORT
Tag med på en guidet tour gennem Danmarks vilde jagthistorie – og se 10
fantastiske ting, som hver især kaster deres særlige lys på jagtens historie.
Varighed ca. 20 minutter.

Tidspunkt: 12.00, 14.00 og 15.00


KOKKEELEVERNE TRYLLER – SMAGSPRØVER – Madens Hus
Kom og smag delikate tilberedninger af forskellige typer vildt fra Danmarks natur fx Kronvildt, Råvildt, Dåvildt, Fasan, Vildænder mm. 24 ihærdige kokkeelever fra Aarhus Tech har arbejdet hele formiddagen og serverer 13.30 smagsprøver på vildt i Madens Hus.

Tidspunkt: 13.30


 

Aktiviteter på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum

LAV DIN EGEN JAGTBOG – Kælderen Herregårdsmuseet
I kælderen på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum kan børn og barnlige sjæle lave egne jagtbøger med motiver fra herregårdshistorien sammen med en af museets formidlere.

Tidspunkt: 11.00 og 14.00


JAGT-RUNDVISNING på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum
Herregårdshistorien er fuld af fortællinger om jagt. Jagt som fritidsbeskæftigelse var før i tiden en adelssport og noget, man dyrkede ved hoffet og på de store godser. Jagten var en vigtig del af det herskabelige liv og markerede magt, status og værdighed, men var også samlingspunkt for selskabelighed og store fester. Rundvisningerne starter i borggården og bringer dig rundt på Gammel Estrup, med fortællinger om herregårdsjagt gennem tiden.

Varighed ca. 30 minutter.

Tidspunkt: 11.00 og 13.00